Tisdag 24 Maj
Stockholm

Här är nazistiska morden som skakat Sverige

Nazistiska mord: Mordet på John Hron, Ronny Landin och Gerard Gbeyo.
Här är några av Sveriges mest kända nazistiska mord. Foto: TT (Montage)

Sverige har flera gånger skakats av det nazistiska våldet. Våld som i flera fall slutar i dödsfall. Ronny Landin, Gerard Gbeyo och John Hron – här är morden utförda av svenska nazister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt statistik från BRÅ är det just främlingsfientlighet som utgör en majoritet av hatbrotten i Sverige. Hela 72 procent av de 6415 hatbrotten som anmäldes år 2016 gällde just rasism och främlingsfientlighet. 

Dessvärre finns de gånger där dessa typer av hatbrott resulterar i det fruktansvärda – nämligen mord. Under åren har några av de mest brutala, kalla och hänsynslösa morden som utförts av nationalister etsats fast hos det svenska folket. 

Här är tre av de morden som skakat Sverige. 

Mordet på 21-årige Ronny Landin

En varm midsommarkväll 1986 går 21-årige Ronny Landin förbi Nickstabadet i Nynäshamn tillsammans med sina två nära vänner Ronny Rejsten och Kent Sandin

Det ingen kan förutspå är att detta kommer att bli Ronnys sista dag i livet. Vid samma bad har nämligen 18-årige Klas Lund, tillsammans med ett gäng andra skinheads, börjat förfölja tre barn i 13-årsåldern med invandrarbakgrund. 

När Ronny och hans två vänner inser vad som händer bestämmer de sig för att ingripa och hjälpa de tre barnen, ett beslut som kostar Ronny livet – framför skräckslagna strandbesökare misshandlas Ronny till döds. 

Ett foto på Ronny Landin som bara blev 21 år gammal. Bildkälla: TT

Förövaren, 18-årige Klas Lund iklädd stövlar med stålbeslag, sparkar på Ronny och hugger mot hans huvud med en trasig glasflaska. 

Ronnys vänner, Kent Sandin och Ronny Rejsten lyckas fly från platsen med livet i behåll. 

– En skinhead mosade grabben till oigenkännlighet - under alla mina år som sjuksköterska har jag aldrig sett något så fruktansvärt, berättade 63-åriga Elise Norlin, som bevittnade händelsen, för Expressen då.  

Klas Lund döms först till 8 års fängelse, som sedan förkortas till fyra års fängelse i hovrätten. Men redan två år efter den bestialiska misshandeln är Lund en fri man. Några år senare ska Lund bli känd inom vitmaktskrestar och starta den rasistiska rörelsen Vitt Ariskt Motstånd. 

Mordet på Gerard "Patrick Nadji" Gbeyo i Klippan

En fredagskväll i september 1995 bestämde sig asylsökande Gerard Gbeyo att åka till Bjuv för att träffa sin flickvän. 

Samma kväll sitter 16-årige Pierre Ljunggren, på en hemmafest tillsammans med några andra nynazister och dricker hembränd sprit, innan festen rör sig vidare till en krog. På krogen pratar Pierre Ljungren om att han ska "döda alla n**grer" och är beväpnad med en balisongkniv. 

Gerard Bbeyo har vid detta laget hunnit ångra sina tidigare planer och har börjat röra sig tillbaka mot sin vän som han bor hos i Klippan. Kring 02:15 anländer Gerards buss vid klippan och krogen har precis stängt. Strax ska Pierres och Gerards vägar korsas. 

Ett foto av Gerards bror Maxim Gbeyo som föll i gråt då han såg mordplatsen. Fotot togs under en manifestation mot rasism i Klippan efter Gerards död. Bildkälla: TT Fotograf: Stefan Lindblom/SCANPIX

När Gerard passerar det nynazistiska gänget som nu hänger utanför krogen får de syn på honom. Ljungren uppmanar sitt gäng att de ska börja följa efter Gerard. Vid en korsning kommer gruppen till slut ikapp Gerard som inte upptäcker dem förrän det är försent. 

Gerard vänder sig om och frågar artigt hur det står till. Då hugger Pierre honom i bröstet med en kniv. 

Gerard försöker skräckslaget springa från platsen och hinner komma ifrån en av Pierres vänner som också planerat att hugga honom. Tragiskt nog hinner Gerard aldrig nå någon som kan hjälpa honom. Kniven har skadat både hjärtat och ena lungan och han kollapsar i ett buskage där han förblöder.

Han upptäcks inte förrän långt in på eftermiddagen nästa dag. 

I mars 1996 döms Pierre Ljunggren till sex års fängelse för mord, men domen överklagas och straffet ändras till grovt vållande till annans död och grov misshandel. Pierres straff blir tre års vård inom socialtjänsten.

Mordet på John Hron

En varm kväll i Augusti, bara några dagar innan 14-årige John Hron ska börja skolan igen, bestämmer han sig för att för att tälta på Abborreklippan invid Ingetorpssjön med en ett år yngre kompis. 

Bara några timmar senare kommer 14-årige John Hron ha misshandlats till döds.

Under småtimmarna ska ett gäng killar med nazistsympatier ha rört sig mot Johan och kompisens tält. En av killarna går på Johns skola och har stört sig på John som satt sig emot honom. Han är 15 år gammal, men de andra är äldre. En kille är 17 år gammal och de två andra är 18 år gamla.  

De anländer till platsen där John och kompisen sitter. 

En av de äldre killarna slänger en glasflaska som träffar John i huvudet. Någon tvingar ner honom på marken och snart börjar hårda sparkar och slag riktas mot 14-åringens kropp. De säger att John ska säga att han älskar nazister, men han vägrar. 

Den utdragna misshandel fortsätter i cirka en timme enligt Johns vän. John ger till slut upp och säger det de vill, men misshandeln fortsätter. Någon sparkar honom i bakhuvudet och någon annan slår honom med ett glödande vedträd när misshandeln plötsligt avbryts. 

En i gänget driver med 14-åringen. Säger att de bara skojar och öppnar en flaska öl som de ska "bjuda honom på".

Ett foto av 14-årige John Hron. Bildkälla: TT/Polisen

"Tortyrlikt"

Och så börjar händelseförloppet, om och om igen. Det ska senare beskrivas som tortyrlikt. Under tiden ska John Hron, enligt en av de som deltog i misshandeln, ha skakat av rädsla. 

Plötsligt slänger två av de äldre pojkarna honom i sjön. John som tränar mycket och är en duktig simmare simmar ut i det mörka vattnet bort mot andra sidan sjön. 

Men han hör hur gänget skriker från stranden. De säger att de ska ge sig på hans 13-årige kompis. Om han fortsätter simma finns det en möjlighet att han kan rädda sig själv. 

Men han hör sin kompis. "Kom tillbaka John, annars slår de ihjäl mig!" tvingar killarna i gänget kompisen att ropa.

John tar då ett beslut som kommer att kosta honom livet – han vänder och simmar tillbaka mot sin vän. 17-åringen och en av 18-åringarna har lämnat platsen. Men den andra 18-åringen och 15-åringen som går i Johns skola är kvar. 

John når stranden och misshandlas en sista gång. Nu med väldigt hårda sparkar medan han ligger på marken. Så hårda att han enligt rättsläkaren, ska ha dött på plats innan han hamnade i vattnet. 

John rullas sedan ner för klippan och vidare ner i sjön. 

Därefter lämnar de platsen. 

– Rättsläkaren sa senare under rättegången att hon aldrig hade sett något liknande, att det var som att John hade blivit påkörd av tåget, sa John Hrons pappa till Expressen.

15-åringen dömdes till fem års fängelse för mord. Daniel Hansson, en av 18-åringarna dömdes för mord och olaga tvång till åtta års fängelse. 17-åringen dömdes för grov misshandel till tio månaders fängelse och den sista 18-åringen som inte slog larm eller stoppade misshandeln, dömdes till fyra månaders fängelse.

Ett av de mest kända hatbrotten i Sverige var terrordådet på en skola i Trollhättan som utfördes av 21-årige Anton Lundin

Det kan du läsa mer om här.

Källor: 

Expressen

Aftonbladet

Expressen

Expressen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela