Nano-Drops är en revolutionerande ny teknik för synkorrigering
Snart kan du slippa glasögonen med hjälp av Nano-Drops. - Foto: Pixabay

Snart kan du bota ditt synfel – med din smartphone

En ny uppfinning av forskare i Israel kan göra det möjligt att i framtiden korrigera ens synfel med hjälp av sin egna smartphone.


Nej, det är inte första april. Snart kommer du att kunna åtgärda din närsynthet eller långsynthet med hjälp av en laserstråle från din egna smartphone. 

Ja, du läste rätt. Från din egna smartphone. Fantastiskt va?

Forskare på det israeliska universitetet Bar-Ilan har nyligen patenterat en uppfinning som de tror kommer revolutionera sättet vi behandlar synfel på. 

Uppfinningen kallas för Nano-Drops och togs fram av Dr. David Smadja och Prof. Jean-Paul Moshe Lellouche från Bar-Ilan universitetet. 

Bild: TT

Hur i hela friden funkar då dessa Nano-Drops? Jo – tanken är att människor i framtiden kommer att kunna testa sin syn via en applikation man kan ladda ned till sin smartphone. Efter att man har testat sin syn med hjälp av appen så ska man göra det här, hör och häpna, koppla in en laser till telefonen. 

Därefter kommer lasern att bränna in ett mönster av skåror i hornhinnan som anpassas efter ens synfel. Och det är NU nano-dropparna kommer in i bilden. 

Man droppar ögondropparna i ögonen och därefter så kommer nanopartiklar från dropparna att lägga sig i skårorna, som lasern tidigare brände in, och ändrar hornhinnans brytning av ljuset.

Heureka – synfelet är härmed åtgärdat.

Ska genomgå ytterligare tester

Men sakta i backarna. Tyvärr så kan dröja en liten stund innan denna fantastiska uppfinning blir något som vi själva kan använda i våra hem. Precis som många andra läkemedel och uppfinningar så måste även Nano-Drops testas rejält innan vi människor får chansen att testa på det.

Trots tre lyckade test på grisögon som led av både närsynthet och långsynthet så ska Nano-Drops nu testas på kaniner för att se hur länge synkorrigeringen varar.

Så även om Nano-Drops inte är en verklighet idag så har vi verkligen något att se fram emot.

Så många har synfel i Sverige:

Sammantaget använder nästan 7 av 10 personer i åldern 16+ år glasögon eller kontaktlinser. Det motsvarar ungefär 5 600 000 personer, enligt SCB.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du synfel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera till sjukhus efter gasexplosion

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

1 timme sedan
E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.