Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här måste du veta om Lisebergs nya attraktion Valkyria

- 25/05/2018, 17:38

I år öppnar en av de bästa och läskigaste berg - och dalbanorna på Liseberg, Valkyria. Nu har nytt klipp släppts där man får "följa med" på en åktur och du måste se det!

Att gå på nöjesparker som Liseberg eller Gröna Lund kommer nog alltid vara lika roligt, oavsett hur gammal man är. Om du har vägarna förbi Göteborg så borde du gå ta en tripp till Liseberg, och testa den nya Valkyria.

Det här visste du nog inte om Lisebergs nya attraktion.

Valkyria är den längsta så kallade Dive Coaster, en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter, där man faller rakt ner i en underjordisk tunnel. Det kommer att vara Skandinaviens högsta backe och lika hög som Frihetsgudinnan i New York.

Fallet går så snabbt som 105 kilometer i timmen. Namnet Valkyria är taget ur nordisk mytologi – i sagan har Lokes illdåd mot Balder gjort gudarna rasande och planer smeds för ett besegra den lömske jätten en gång för alla. När  det stora avgörandet slutligen kommer breder valkyrians vingar sig ut över slagfältet.

Här är alla berg- och dalbanor på Liseberg

Flume Ride, invigdes 1973, firar 45 år i år.
Lisebergsbanan, invigdes 1987, var då Europas längsta och högsta bergbana.
Balder, invigdes 2003 och har utsetts till världens bästa berg- och dalbana i trä och 2013 vann Balder European Star Awards pris för Europas bästa berg- och dalbana i trä.
Helix, invigdes 2014, den 1381 m långa banan var då den dyraste attraktionen på Liseberg.
Valkyria, invigs i sommar 2018 och blir Europas högsta och längsta Dive Coaster.

Lite fakta om Liseberg

Området har flera scener, restauranger, en dansbana, två spelhallar och över 30 attraktioner. På scenerna har stora artister som Abba, Rolling Stones, Sammy Davis Jr och Lady Gaga uppträtt. 

Några av de mest kända attraktionerna är Lisebergsbanan med cirka 1, 32 miljoner åkare, Kållerado med 1,11 miljoner åkare och Balder, 1,10 miljoner åkare.

– Se attraktionen Valkria i spelaren ovan –

När vi ändå pratar om Liseberg så kanske du vill läsa om hur det kommer kännas att åka Lisebergs attraktion Loke? Då kan du läsa mer om det här. Förra året stoppades Gröna Lunds reklam inför halloween var för läskig. Vill du läsa mer om den kan du göra det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit på Liseberg?