Kille ont i huvudet/tjej ont i huvudet
Här är 13 olika saker som din huvudvärk kan bero på. - Foto: Mark Adriane/Kyle Broad/Unsplash/emojipedia/ montage

13 olika saker din huvudvärk kan bero på

Ont i huvudet är ett mycket vanligt problem. Men ibland kan det vara svårt att komma på varför du fått ont i huvudet. Här är några saker din huvudvärk kan bero på.


Om du inte känner igen dig i några av de typerna av huvudvärk som har vanliga orsaker eller ingen speciell orsak alls kan det vara svårt att veta vad värken beror på. Här är några anledningar till att du har ont i huvudet. 

De vanligaste typerna av huvudvärk är antingen spänningshuvudvärk som ofta beror på stress, oro eller fel arbetsställning. Den andra är migrän som är anfall av svår sprängande huvudvärk som kan utlösas av stress eller hormonförändringar.

1. Du har ansträngt dig

Det är inte alls ovanligt att man får ont i huvudet om man till exempel utfört ett tungt lyft. Vanligtvis släpper värken efter några timmar och är ofarlig. Om du däremot får plötslig värk av ansträngning kan det vara ett tecken på hjärnblödning, det skriver 1177 vårdguiden

2. Du har tagit läkemedel

Om man exempelvis tar för många huvudvärkstabletter, mer än 15 dagar i månaden, kan en kronisk huvudvärk uppstå. Huvudvärken är då ofta dov och utspridd. En del läkemedel har också huvudvärk som biverkning, så läs igenom bipacksedeln. 

3. Du har bihåleinflammation

Om du har bihåleinflammation har du också en tjock, gröngul snuva. Huvudvärken sitter i kinden, pannan eller nacken och blir värre om du lutar dig framåt. 

Huvudvärk kan bero på bihåleinflammation. Bildkälla: Pixabay

4. Du har fått hjärnblödning

Hjärnblödning kan orsakas av ett slag mot huvudet, av pulsåderbråck i hjärnans kärl eller blödning under skallbenet. Antingen får du en plötslig huvudvärk som ofta är pulserande och blir mer och mer intensiv, ofta kan den stråla ut i nacken och ryggen. Men hjärnblödning märks inte alltid genom huvudvärk utan ibland blir du bara trött och svår att få kontakt med, symtomen brukar öka efter hand.  

5. Du har fått inflammation i tinningpulsådern

I så fall har du värk i ena tinningen och ömhet i hårbotten, samtidigt som du är trött och får lätt feber. Att få ont när man tuggar är en varningssignal. Om inte sjukdomen behandlas i tid kan den påverka synen. 

6. Du har hjärnhinneinflammation

Om du har fått det ökar huvudvärken under några timmar. Du får också hög feber, känner dig omtöcknad och får svårt att luta huvudet framåt, det skriver 1177 vårdguiden

Har man hjärnhinneinflammation får man ont i huvudet och feber. Bildkälla: Carolina Heza/Unsplash

7. Du har synfel

Om du har fel på synen kan du få spänningshuvudvärk, det skriver bland annat Huvudvärk.se.

8. Du har druckit alkohol

Om du är bakis är huvudvärk något som du nästan får räkna med. Detta beror på att du blir uttorkad när du dricker alkohol, det skriver Kurera

9. Du har vätskebrist

Om du svettas mycket, kräks eller har feber kan du få vätskebrist. Förutom huvudvärk blir du ofta torr i munnen, blir yr och trött, det skriver 1177 vårdguiden

Det är viktigt att dricka vatten så man inte får ont i huvudet. Bildkälla: Mark Adriane/Unsplash

10. Du har slutat dricka kaffe

Ett vanligt problem man får när man slutar med kaffe är att man får huvudvärk, det skriver Hälsoliv

11. Ditt huvud har utsatts för kyla 

Blodkärlen i hjärnan drar ihop sig när det är kallt och blir trängre än vanligt, detta kan leda till huvudvärk, skriver Baaam

12. Du har abstinens efter att ha slutat med narkotika, alkohol eller nikotin

Om du utvecklat ett beroende är din kropp inte van att fungera utan det du är beroende av. därför kan man uppleva en rad abstinenssymtom när man slutar, bland annat huvudvärk, det skriver MSN livsstil.

Man kan få ont i huvudet om man har abstinens efter exempelvis nikotin. Bildkälla: Ali Yahya/Unsplash

13. Du har en hjärntumör

Detta är dock en mycket ovanlig orsak och de flesta får huvudvärk någon gång under ett år, det skriver 1177 vårdguiden

Nu på sommaren är det viktigt att dricka mycket vatten så att man inte blir uttorkad och får huvudvärk. Här kan du läsa om hur mycket vatten du bör dricka när det är varmt. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ha ont i huvudet?
Tack för din röst!