Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har du bränt dig i solen? Så här kan du göra för att lindra smärtan

- 03/06/2018, 19:35

Att lägga sig i solen och chilla är något många älskar att göra. Om du råkar bränna dig i solen finns det några saker du kan göra för att lindra dina besvär och smärtan.

Att sola är något som många gör även fast det är ganska farligt. Det eftersom att det kan leda till hudcancer. 

Så om du ska vara ute i solen så är det jätteviktigt att du använda solskyddsfaktor, och smörjer in dig flera gånger under dagen. 

Men om det är så att du bränt dig i solen så finns det några saker du kan göra för att lindra smärtan. Cosmopolitan har pratat med dermatologen Shari Lipner.

Undvik solen

Att fortsätta vara i solen efter att du bränt dig gör det bara värre, enligt Lipner. Sand, saltvatten och klorin kan göra smärtan värre och potentiellt leda till infektion. Så om du bränner dig, sök dig till skuggen. Är det så att du kanske befinner dig där du inte kan ta dig till skuggan, smörj in dig med (hög) solskyddsfaktor och täck över det området du bränt med ett klädesplagg. 

Bränna sig i solen
Om du har bränt dig så ska du inte vara i solen. Bildkälla: TT

Is och kallt vatten

Om du sköljer av dig med kallt vatten, eller badar, så kan det leda till att svullnaden som kan uppstå när man bränner sig minskar. Du kan också dutta med isbitar på området du bränt då och då.

Aloe Vera och hudlotion 

Du kan smörja in dig med aloe vera där du bränt dig då det hjälper till att läka och återfukta. Men annars är det bra att återfukta och smörja in lotion, eftersom det hjälper huden att återfukta. Men det ger också en svalkande känsla och om du har bränt dig någon gång så vet du hur skönt det kan vara med något svalkande. 

Bränna sig i solen
Kom ihåg att använda solskyddsfaktor. Bildkälla: TT

Tänk på vilka ansiktsprodukter du använder 

Om du bränner dig i ansiktet så kan det vara en bra idé att tänka på vad du använder för ansiktsprodukter, samt kanske undvika att sminka dig. Tänk också på om att undvika produkter som kan irritera huden.

Ha på dig bekväma kläder

Om du någonsin har bränt dig så vet du också hur hemskt det kan vara att klä sig i kläder som sitter åt och är tajta. Så därför kan det vara skönt att klä sig i slappa och bekväma kläder om man har bränt sig i solen, skriver Cosmopolitan

Värktabletter

1177 Vårdguiden skriver att man kan ta en värktablett om man har väldigt ont och får frossa efter en heldag i solen. Det för att det kan lindra dina besvär. 

Har du en tatuering och ska ut i solen? Här är 6 saker du verkligen borde tänka på då.

Har du bränt dig någon gågn?