Det är hälsosamt att gå i en snabb takt.
Promenera - Foto: TT

Forskning: Går du alltid fort? Då kommer du leva längre

Ny forskning visar att personer som går i snabb takt lever längre än de som inte gör det. Risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar MÄRKBART.


Får du ofta höra: "Kan vi inte gå lite långsammare" och alltid hamnar längst fram när du promenerar med dina vänner? Du är bestämd och vet vart du ska och det är faktiskt bra!

I en ny studie publicerad i British Journal of Sports Medicine upptäckte forskare att det är bra för kroppen att gå snabbt. 

Så pass bra att risken för hjärt-och kärlsjukdomar minskar med 20 procent om du promenerar i vanlig fart jämfört med långsamt och hela 24 procent om du går i snabb takt. Är du över 60? Då minskar risken med hela 53 procent, skriver bland annat Aftonbladet.

– En snabb takt är i allmänhet fem till sju kilometer i timmen, men det beror verkligen på hur tränad du som går är. Ett annat sätt att avgöra om du går fort är om du blir andfådd eller svettig, säger en av dem som ligger bakom studien, professor Emmanuel Stamatakis från University of Sydney, enligt Daily Mail.


Bildkälla: TT


Så om du är en person som vanligtvis går snabbare än personerna runt omkring dig så minskar du risken för allvarliga sjukdomar REJÄLT. När dina vänner ber dig sakta ner så vet du vad du ska säga. 

Forskningen baserades på att 50 000 personers dödsorsaker undersöktes. Tidigare hade de uppgett hur snabbt de brukade gå, skriver Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att de som fick sin mens tidigt har större risk för hjärt-och kärlsjukdomar och att bacon inte är bra om du vill hålla dig borta från sjukdomarna

TV: Sjukdomen X och ebola – här är sjukdomarna som kan döda oss alla

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Går du snabbt?
Tack för din röst!