Det finns en koppling mellan reproduktiva faktorer och hjärt-kärlsjukdomar
Det finns en tydlig koppling mellan reproduktiva faktorer och hjärt-kärlsjukdomar visar ny forskning. - Foto: TT

Risken för hjärtsjukdomar kan öka för de som fick mens tidigt

Det finns en tydlig koppling mellan reproduktiva faktorer och hjärt-kärlsjukdomar visar forskning. För de som gick in i klimakteriet innan de fyllt 47 år och som fick mens när de var elva år eller yngre är risken för stroke​ eller hjärtsjukdom​ högre.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Ny forskning visar att tidig mens kan kopplas till hjärtsjukdomar. 

Tidskriften Heart publicerade nyligen en studie som visar att personer som fick sin mens i tidig ålder, opererat bort livmodern, dödfödsel eller fått missfall har större risk att få hjärt-kärlsjukdomar när de är äldre. 

Forskarna menar att för kvinnor som gick in i klimakteriet innan 47 år och de som fick mens när de var elva år eller yngre är risken för stroke eller hjärtsjukdom senare i livet högre. 

Bild: TT

Uppgifter från en hälsoundersökning på 250 000 kvinnor i studien användes i studien. Kvinnorna testades under tio år, mellan 2006 och 2016. När undersökningen påbörjades var medelåldern på kvinnorna 56 år och den genomsnittliga åldern för när de fått sin mens första gången var 13 år. 

Hälften av kvinnorna hade två barn och den genomsnittliga ålder för när de fått barn för första gången var 26 år. Bland kvinnorna som testades hade fyra femtedelar varit gravida. 

Det är inte heller första gången som forskning visar en koppling utan den nya studien stärker tidigare resultat, skriver Aftonbladet

[appText