Människor som badar
Det har varit skönt i vattnet - Foto: Håkon Mosvold Larsen/Erik Johansen / NTB scanpix / TT

Efter rekordvarm maj – nu är det riktigt varmt i vattnet

I maj slogs värmerekord och på vissa ställen i Sverige fick man till och med uppleva en tropisk natt. Badtemperaturerna följer samma mönster och det är stor skillnad på förra årets kalla temperaturer och årets varma.


I maj har värmerekord efter värmerekord slagits. Det har hittills varit riktigt varmt, soligt och torrt. Varför det varit så varmt kan du läsa mer om här.

Det har gjort att många blivit sugna på att hoppa i plurret och ta sig en simtur. Den som gjort det har säkert märkt att det varit riktigt behagligt i vattnet, trots att det är så tidigt på året. 

Faktum är att det är varmare yttemperaturer i Sveriges vatten i nästan hela landet i jämförelse med samma tid förra året. 

Enligt en rapport från SMHI som visar yttemperaturerna i maj låg badtemperaturen i Mälaren på 8 till 9 grader 2017. På västkusten låg den på 14 till 15 grader, samma temperatur var det runt Kalmar. I norr var det ännu kallare och där låg yttemperaturen bara på runt 9 grader vid Sundsvalls kust.

Men i år har vi alltså fått mycket härligare badvatten. I Maj 2018 har badtemperaturen i Mälaren legat på 12 till 15 grader. På västkusten har badtemperaturerna varit riktigt varma och har legat på hela 19 grader, vid Kalmar har det varit något svalare med runt 17 grader i vattnet. I norr har det också varit varmare med runt 13 grader i vattnet, dessa temperaturer uppger Klart.se.

Det är alltså en ökning på upp mot 7 grader, så även en badkruka kan unna sig ett dopp!

Även om det är svalkande att ta ett dopp är det viktigast att dricka mycket vatten när det är varmt. Här kan du läsa om hur mycket vatten du borde dricka i värmen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du badat i år?
Tack för din röst!