Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här gör svenska ungdomar Hitlerhälsningar på studentfest

- 07/06/2018, 14:06 -

Klippen från festen sprids nu snabbt på nätet – och nu har skolan valt att polisanmäla händelsen.

Flera klipp som visar svenska ungdomar på en fest som skriker ”sieg heil”, gör Hitlerhälsningar och hyllar en festdeltagare som ”svensk, blond och arisk" sprids just nu på Facebook. 

Videoklippen har delats hundratals gånger, och även spritts i flera av de stora ungdomsgrupperna på Facebook. 

I klippen ser man bland annat hur en tonårskille i bar överkropp gör Hitlerhälsningar och skriker ”Sieg Heil” tillsammans med andra festdeltagare. 

Den som urpsrungligen lagt upp klippen på Snapchat har skrivit "Snart så ska det dödas invandrare”, över klippet.  Ett annat klipp visar hur flera av festdeltagarna heilar samtidigt, ett annat visar en tjej som säger att alla som inte är svenskar "ska ut". 

I inläggets kommentarsfält är många upprörda över klippen. 

”Omg vad vidrigt. Jag älskar Sverige här jag är född, men inte det här! Man blir ledsen”

”Gud vilka pinsamma jävla barnrumpor”

”Det går inte att ursäkta det som ett skämt när man vet historien bakom. nazism = mord”

Enligt Aftonbladet ska en av festdeltagarna förklarat nazi-hyllningarna med att det var ”Sverige-tema” på festen och att allt gick för långt. 

Nu har skolan där ungdomarna går polisanmält festen, trots att festen var privat och skedde utanför skoltid. 

– I första hand handlar om att prata med de inblandade, för man måste också förstå grunden. Har man hetsat varandra till att gå för långt, eller är det snarare så att det här är åsikter som verkligen finns, säger en av skolans rektorer till Aftonbladet.  

Mer om "Hitler-hälsning":

En "Hitler-hälsning", även kallad "Tysk hälsning" eller "att heila" innebär att man sträcker ut höger-armen snett uppåt, ofta samtidigt som man skriker "sieg heil" eller "heil Hitler". 

Hälsningen var mycket vanlig bland nazister i Tyskland under 20-, 30- och 40-talet, och har blivit en symbol för den nazistiska terrorn. 

Under Hitlers regim mördades mellan 15-20 miljoner människor som inte sågs önskvärda i Tyskland, däribland judar, romer, handikappade, homosexuella och oliktänkande.