Terrorattentatet på Drottninggatan
Ebba Åkerlund skulle ha blivit 13 år idag - Foto: ebbasminnesfond.se/Claudio Bresciani/TT

Ebba Åkerlunds pappa: "Skulle varit min dotters lyckligaste dag"

Idag föll domen mot Rakhmat Akilov​ för dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året. En av de som dog i terrordådet var Ebba Åkerlund, som skulle ha fyllt 13 år idag.


Idag föll domen mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov för dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Akilov dömdes till livstids fängelse för terroristbrott och han ska också betala skadestånd på nästan 14 miljoner till 136 brottsoffer. Akilov utvisas också med ett förbud att återvända till Sverige.  

En av de som dog i terrordådet var Ebba Åkerlund, som idag skulle ha fyllt 13 år. I en intervju med Aftonbladet berättar Ebbas pappa Stefan om sorgen.

– I dag faller domen. En dag som skulle varit min dotters lyckligaste dag, hennes trettonårsdag, säger Stefan till Aftonbladet. 

Idag, den 7 juni, meddelades domen och det kommer vara en tung dag för Stefan.

– Jag kommer att fira Ebbas födelsedag framför graven samtidigt som jag kommer höra lastbilar med studenter som skriker ut sin lycka över att de tagit studenten. Det är tyvärr något som jag aldrig får uppleva min dotter Ebba göra, säger han till Aftonbladet.

En stiftelse öppnades förra året i Ebbas namn "Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund". På årsdagen delades stipendiet "Ebbas Hjärtan" ut av skolor och föreningar, något Stefan hoppas att flera föreningar och skolor kommer ansöka om att få dela ut. 

Den 7 april 2017 kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde en en vansinnesfärd längs Drottninggatan, som är den största shoppinggatan i Stockholm. Fem personer och en hund förlorade sina liv i attacken och flera skadades. 

På årsdagen av terrordådet anordnades en minneskonsert i Ebbas minne. Konferencier var Kristin Kaspersen och artister som Nano och Lisa Ajax uppträdde. 

Här kan du läsa mer om minneskonserten på årsdagen i Ebbas minne.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.