Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse efter terrordådet

- 07/06/2018, 13:16 -

Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov har nu dömts till livstids fängelse för terroristbrott efter dådet på Drottninggatan 2017. Han utvisas också från Sverige med förbud att återvända.

På torsdagen föll domen mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 40, för dådet han utförde på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året. Vid en presskonferens på Kungsholmen i Stockholm meddelade chefsrådsmannen Ragnar Palmkvist domen.

Akilov döms till livstids fängelse för terroristbrott. Han ska också betala skadestånd på nästan 14 miljoner till 136 brottsoffer. Skadetåndsbeloppen har fastställts utifrån rättspraxis, men tingsrätten har i vissa fall gått över vad som i vanliga fall är standard. Bland annat på grund av hur brottet genomfördes samt rädslan och skadorna som föjde. Akilov utvisas också med ett förbud att återvända till Sverige. 

– Tingsrätten har kommit fram till att Rakhmat Akilov gjort sig skyldig till fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, försök till terroristbrott genom försök till mord samt framkallande av fara för annan, säger Ragnar Palmkvist. 

Rakhmat Akilov

Akilov kapade en lastbil på Drottninggatan och mördade fem personer. Bild: Polisen

Här kan du se Akilovs egna bilder från terrordådet på Drottninggatan.

Var Akilov kommer placeras för att avtjäna sitt straff är ännu inte klart. Men det är klart att det först blir på Kumlaanstalten, skriver SVT. Då ska han först bli undersökt av psykologer för att se om han kan dela utrymme med andra fångar eller om han hamnar på en särskild säkerhetsavdelning. 

Rättegången har givetvis blivit väldigt bevakad av media och den har hållit på sedan i februari i år. Akilovs första ord i rättssalen var en förklaring om varför han kapade lastbilen.

– Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot kalifatet och att man skulle sluta skicka gigantiska summor pengar för att bekämpa kalifatet, berättade han i rättssalen. Läs mer om hans första tid i rätten här.

Rakhmat Akilov
Åhlénshuset i Stockholm där Akilov kraschade med den kapade lastbilen. Bilden är ett montage av Nyheter24 (Tomas Oneborg/SvD/TT, Facebook, Faksimil video)

Åklagaren yrkade tidigt för att Akilov skulle dömas till livstids fängelse och att han skulle utvisas med ett förbud om att återvända till Sverige. Flera experter som uttalat sig har varit överens om att ett annat straff än livstids fängelse vore märkligt. Här kan du läsa mer om det

Även hans försvarsadvokat Johan Eriksson hade innan domen föll inte uttalat sig om något annat tänkbart straff, skriver TT via Omni. Tidigare har advokaten pratat om att Akilov vill att straffet ska tidsbestämmas. Det kan du läsa mer om här

Akilov i tunnelbanan
Rakhmat Akilov fångas på kamera när han flyr strax efter kapandet av lastbilen. Bild: Polisen

Ett livstidsstraff blir inte enligt praxis tidsbestämt till en början, men det måste uppgå till minst 18 år. Efter att ha avtjänat straffet i tio år kan Akilov ansöka om tidsbestämt straff. Då kan straffet omvandlas till 18 år – vilket i praktiken ofta innebär 12 år eftersom det är normalt för fångar att avtjäna två tredjedelar av straffet följt av en prövoperiod. Det finns också en möjlighet för Akilov att bli utvisad till sitt hemland Uzbekistan.

Den största problematiken som domstolen ställts inför är att avgöra om brottet "allvarligt skadat Sverige som stat" vilket är kravet för att kunna dömas för ett terroristbrott. Akilov stod också, utöver misstankar om terroristbrott och försök till terroristbrott, åtalad för framkallande av fara för annan. Där har rätten kollat på vad som beskrivs som 124 mordförsök – varav Akilov förnekat 18 av dessa.

Läs också om detaljerna om Akilovs liv i Sverige alldeles innan terrordådet i Stockholm.

Var det rätt att Akilov ska utvisas från Sverige?