Nu finns en ny normbrytande docka för barn att leka med.
Nya Barbie-dockan - Foto: MyIdoll

Så reagerade folk på stan på den nya normbrytande Barbie-dockan

Om du lekte med en Barbie-docka när du var liten så vet du att den inte är särskilt normbytande. Därför har företaget MyIdoll tagit fram en ny barbie. Nyheter24 frågade personer på stan vad de tyckte om den.


Vita, smala och långa är antagligen vad du tänker på när du tänker på dockorna du lekte med som liten. Den populära Barbien har på senare blivit kritiserad för sin form och figur. 

Nu har företaget MyIdoll skapat en docka som är normbrytande. Dockorna har flera olika hudfärger, kort hår med tillhörande peruker, bröst med bröstvårtor, synliga kön och har en mer realistisk kroppstyp.

"Vi på MyIdoll tycker att barn är fantastiska och vi vill att de ska växa upp och känna just det! Vi vet också att lek är superviktigt och anser att denna borde vara fri från snäva normer och skönhetsideal. Vi tycker helt enkelt att det är dags att dockor representerar realistiska förebilder!", skriver företaget om deras docka. 

Företagets Barbie-dockor skiljer sig en del från orginalet. Bildkälla: MyIdoll

Men vad tycker folk på stan om de nya dockorna? 

Nyheter24 tog med sig dockan med mörkare hudton och frågade personer på stan vad de tycker om den. De allra flesta var positiva till den nya kroppstypen som dockan har och att den finns i andra hudtyper än ljus. 

– Den ser ju mer ut som en människa gör och har ju kurvor och muskler. Förut när man köpte en Barbie-docka så var de ju bara ljushyade och det var inte ofta man såg en mörkhyad docka, säger Klara till Nyheter24 på stan. 

En del trodde inte att barn skulle bry sig vidare hur dockan ser ut utan skulle leka med vilken docka som helst medan andra tyckte den var riktigt viktig.

– Se alla svaren i spelaren ovan –

Nyheter24 har tidigare skrivit om Rodrigo Alves som har spenderat multum på att operera sig för att se ut som Barbies pojkvän Ken och om den underliga dockan som personer blev förvirrade över

TV: Harmonie har förlorat armar och ben – nu får hon en docka som liknar henne

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lekte du med barbies när du var liten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Rejält vinstlyft för SEB

Storbanken SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 13,5 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 12,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.