Eldningsförbud råder i Sverige
Efter värmeböljan har ett rikstäckande eldningsförbud utlysts. - Foto: TT

Grillning räknas nu som eldning – eldningsförbud råder i hela landet

Efter värmeböljan har ett rikstäckande eldningsförbud utlysts. Det här är vad du behöver veta.


På sommaren så brukar grillningen mer eller mindre vara tradition runt om i Sverige. Men något som en del inte känner till är att det just nu är förbjudet att grilla – åtminstone på offentliga platser, enligt Aftonbladet.

– Grillning räknas som eldning, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen till Aftonbladet.

Grillning i park. Bild: TT

Vi har tidigare skrivit om supervärmen som har dragit in över Sverige och faktum är att supervärmen har torkat ut både skog och mark så pass mycket så att det nu råder eldningsförbud i hela Sverige.

– Man får grilla på sin egen tomt på säkert sätt, men inte i parker eller på offentligt anordnade grillplatser, säger Björn Björkman som är expert på brandskyddsföreningen.

Vad innebär eldningsförbudet?

Jo – eldningsförbudet innebär att man inte får använda öppen låga utomhus. Förbuden brukar vara lokala men i och med den stora torkan i landet så gäller eldningsförbudet över hela landet.

Den som bryter mot ett eldningsförbud kan, förutom att sätta folk i fara, riskera dryga böter och till och med fängelsestraff. 

– Det finns till och med exempel på fängelsestraff för sådant, säger Björn.

Flera kraftiga bränder har utbrutit 

På grund av torkan har flera kraftiga bränder utbrutit i landet och senast den 4:e juni bröt en kraftig brand ut i Västmanland. Sverige har nu tagit hjälp av Italien för att försöka bekämpa branden.

– Vi har aldrig gjort en sådan här förfrågan då vi ber om stöd för civilskyddsmekanismen för att stärka den nationella beredskapen, snarare än för en enskild brandsituation. På så sätt är det en unik händelse, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB, till SVT

Viktigt att tänka på när du grillar hemma

Det finns några saker att tänka på om du ska grilla hemma på din tomt. Dels att försöka grilla på underlag som sten och grus och att ha mycket vatten nära till hands så att du kan släcka kolen när du har grillat klart för dagen.

– Ett misstag är att tro att glöden slocknar snabbare än vad den gör. Den kan vara het i upp till ett dygn, säger Björn till Aftonbladet.

En rykande engångsgrill. Bild: TT

Var försiktig om du använder engångsgrill

– En vanlig grill har runt 50 till 60 centimeter till marken. Engångsgrillar är bara ett par centimeter ifrån om den monteras rätt och bara aluminiumfolie i botten, säger Björn.

Använder man en engångsgrill så är det viktigt att se till att den är ordentligt släckt innan man kastar iväg den.

– Man tycker att man har släckt och slänger den i en soptunna och sedan brinner soptunnan, säger Björn Björkman.

Riktlinjer och tips till dig som ska grilla från MSB:

  • Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder eftersom att de blir väldigt varma. Om du använder en engångsgrill så ställ den inte direkt på torrt gräs eftersom att botten på grillen ofta är glödhet. Glödhetsbränder är svåra att se och släcka.
  • Om du använder exempelvis en röjsåg tänk då på att även små gnistor kan antända bränder nu när det är så torrt ute. 
  • Om du röker så se till att du inte slänger fimparna varstans. Och inte heller kastar glödande fimpar ut från en bil eller ett tåg eftersom att du inte har kontroll över vart den sedan landar.
  • Avgasrör eller katalysatorn på din bil kan använda vegetationen så tänk på vart du ställer din bil. 
  • Att använda gasolbrännare för att bekämpa ogräs rekommenderar inte MSB eftersom att det kan orsaka direkt fara. 
  • Säg till dina vänner och nära och kära att det råder eldförbud runt om i Sverige. 
  • Var uppmärksam på eventuell rök från brand om du är ute i naturen. 

Om du ser en brand så förflytta dig snabbt till en säker plats. OM det inte är så att du enkelt kan elden. Ring och larma till 112 snarast. 


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att grilla?
Tack för din röst!