Älgen lider av  sjukdomen leucism
Skogens egna Gandalf, den vita älgen. - Foto: Jessica Hemlin & Pixabay

Här är allt du behöver veta om den vita älgen som gjort viral succé

I skogen finns det rådjur, smådjur och en hel del älgar. Men visste du att det åtminstone finns en vit älg som lufsar omkring i våra skogar?


Varje år så färdas folk från hela världen till Sverige för att ta del av vår kultur, vårt naturrike och djurliv. 

Något som är extra populärt bland våra turister brukar vara skogens konung, älgen. Det är inte direkt ovanligt att en förekommande turistattraktion är att besöka ett så kallat älgsafari när man besöker vårt avlånga land. Och vem kan klandra dom? Det ståtliga djuret är definitivt en fröjd för ögat i sitt naturliga habitat.

Men sedan några år tillbaka har en väldigt speciell älg lockat både svenska och utländska turister till våra skogar. 

Vi pratar såklart om den VITA älgen! 

En vit älg. Bild: Jessica Hemlin

Denna fantastiska skapelse blev under 2017 ett världsfenomen då den fångades på bild i värmländska Gunnarskog och nyheten om dess existens blev tokviral. 

Och med tokviral så menar vi tokviral. National Geographic, the Independent, The Telegraph och Smithsonian var några tidningar som skrev om den vitpälsade älgen.

Men det höll på att gå riktigt illa till för skogens Gandalf (ni som vet, ni vet). För i november 2017 så beslutade polisen att älgen skulle skjutas. 

Ett beslut som upprörde många människor i Sverige.

Bild: Jessica Hemlin

Betedde sig aggresivt

Anledningen till beslutet om skyddsjakt var på grund av att älgen vid flera tillfällen betett sig aggressivt mot människor. Christer Lööf, polischef i Arvika kommenterade beslutet till Expressen så här:

– Det är ett djur på flera hundra kilo och om man blir påsprungen är det som att bli påkörd av en bil.

Men historien fick, som tur är, en snabb liten tvist och polisen beslutade att blåsa av jakten. Den vita, ståtliga och smått aggressiva älgen skulle skonas.

Bild: Jessica Hemlin

"Mycket adrenalin"

Hur är det då att stöta på en sån majestätisk varelse i skogen? Nyheter24 pratade med Jessica Hemlin som har tagit en hel del bilder på den vita älgen.

–  Första gången jag såg älgen så tänkte jag att det var grymt häftigt att få se honom, när man hört så mycket om honom. Det var mycket adrenalin när man väl fick se honom, en mäktig känsla säger Jessica och fortsätter:

– Jag såg honom från ytterdörren. Han håller till i området Torreby/Gårvik (Pilegård) nu på vår- och sommarperioden. Vi bor i samma korsning nämligen som han går mellan denna årstiden. 

Inte ensam i skogen

– Jag sköt en vit älgkalv för tio–femton år sedan, under en period när vi hade många vita älgar. Den var prickig som Pippi Långstrumps häst och hade ett brunt lår, berättar jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen, som har ett stort intresse för de vita älgarna, till Svensk Jakt.

Fenomenet kallas för leucism

Många brukar spekulera om att de vita älgarna som har synts till på bild lider av albinism. Men den myten kan vi slå hål på direkt.

Fenomenet kallas för Leucism och det kan även förekomma hos andra arter. Leucism innebär att djuret kan producera färgämnet melanin men dessvärre inte lagra det, skriver Svensk Jakt.

Vill du se fler bilder på älgen? Titta på bildspelet i videospelaren längst upp i artikeln.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att den vita älgen är fin?
Tack för din röst!