21 personer förlorade sina liv när arenorna i Ryssland byggdes inför VM i herrfotboll.
Världsmästerskap i herrfotboll - Foto: TT

21 personer förlorade sina liv – när de byggde VM-arenorna

Under byggnationen och renoveringar av VM-arenorna i Ryssland inför världsmästerskapet i herrfotboll 2018 förlorade 21 byggnadsarbetare sina liv. De flesta av fall från hög höjd.


I år hålls världsmästerskap i herrfotboll i Ryssland. Inför det stora mästerskapet både byggdes det och renoverades det arenor för att hålla i de stora matcherna. 

Inför byggnationerna och renovationerna tecknade Ryssland avtal med det internationella bygg- och träfacket, BWI, och internationella fotbollsförbundet om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Trots detta står det nu klart att 21 byggnadsarbetare förlorade sina liv inför VM i Ryssland, skriver Tidningen elektrikern. 

21 personer förlorade sina liv när de var med och byggde och renoverade arenor i Ryssland inför VM i herrfotboll. Bildkälla: TT

De flesta av dödsfallen, enligt BWI, var på grund av fall från hög höjd eller att tung utrustning fallit på arbetsplatser. Olyckor som ska ha kunnat undvikas om reglerna i avtalet med fackförbundet BWI hade följts. 

Nu är många kritiska till FIFA, som anordnar världsmästerskapet varje år. Många menar att de inte har tagit sitt ansvar i att försöka förhindra olyckorna.

– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, till Elektrikern.

Fackförbundet menar att FIFA inte tagit ansvar. Bildkälla: TT

35 inspektioner gjordes av organisationen Klinsky-institutet på 8 av de 10 arenorna som renoverades och byggdes. Även de har fått kritik av BWI, skriver tidningen Elektrikern

– Därför fortsätter BWI att uppmana Fifa att vidta åtgärder i sina buddokument och tekniska specifikationer för att säkerställa anständiga arbetsförhållanden vid VM-arenor och relaterad infrastruktur, säger Ambet Yuson.

Av de 10 000 byggarbetarna som arbetade på arenorna var dessutom 60 procent migrantarbetare så deras utsatthet ska ha varit extra stor. De ska i större grad ha utsatts av att löneavtal har saknats, jobb under extremt väder och ofta tilldelats extremt ohygieniskt boende.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Ikea drev med Italien efter Sverigematchen och när IS hotade årets världsmästerskap i fotboll.

TV: Beskedet innan VM matchen – Ronaldo döms till villkorligt fängelse i två år

VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.