Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Odlarens varning: Snart kommer jordgubbskrisen

- 21/06/2018, 10:18 -

Snart är det midsommar! Men hur ser det ut på jordgubbsfronten framöver? Nu varnar odlare för att det kan bli svårt att få tag på jordgubbar längre fram.

Ett lika säkert sommartecken som regn på midsommar och myggbett är rädslan över att jordgubbarna ska ta slut. 2018 är inget undantag. 

Nu varvar jordgubbsodlare för att årets skörd är riktigt dålig, och att jordgubbarna kan ta slut precis efter midsommar. 

Totalt sett är skörden femtio procent mindre än ett genomsnittsår, säger Ulf Engström, jordgubbsodlare på Trädgården i Södertälje till Aftonbladet. 

Det är det ovanligt varma och torra våren som ställer till problem för både odlare och jordgubbsälskare. Nere i Europa var snarare problemet att det var för blött och regnigt för att jordgubbarna skulle må bra. 

För den som vill smaska lite jorgubbisar på midsommarafton borde det inte vara några problem. Enligt Engström lär det finnas jordgubbar över midsommar och dagarna efter. Men sen kan det bli svårt att få tag på de röda läckerheterna. 

– Jag är väldigt säker på att det blir jordgubbskris efter midsommar. Det har mognat tidigt i Sverige och norra Europa, och minst två veckor tidigare än vanligt i Mälardalen. Dessutom blir säsongen minst en vecka kortare, säger Ulf Engström till Aftonbladet. 

Med andra ord kanske det gäller att passa på att njuta av jordgubbstårtan lite extra mycket i helgen, snart kan det bli svårt att få tag på jordgubbar. 

Se mer i videon ovan!

Dags för midsommarfest? Här är tio riktigt roliga och bra snapsvisor!

Kommer du äta jordgubbar i midsommar?