Det kan bli svårt att få tag på jordgubbar i sommar
Blir det några jordgubbar till midsommar? - Foto: TT

Odlarens varning: Snart kommer jordgubbskrisen

Snart är det midsommar! Men hur ser det ut på jordgubbsfronten framöver? Nu varnar odlare för att det kan bli svårt att få tag på jordgubbar längre fram.


Ett lika säkert sommartecken som regn på midsommar och myggbett är rädslan över att jordgubbarna ska ta slut. 2018 är inget undantag. 

Nu varvar jordgubbsodlare för att årets skörd är riktigt dålig, och att jordgubbarna kan ta slut precis efter midsommar. 

Totalt sett är skörden femtio procent mindre än ett genomsnittsår, säger Ulf Engström, jordgubbsodlare på Trädgården i Södertälje till Aftonbladet. 

Det är det ovanligt varma och torra våren som ställer till problem för både odlare och jordgubbsälskare. Nere i Europa var snarare problemet att det var för blött och regnigt för att jordgubbarna skulle må bra. 

För den som vill smaska lite jorgubbisar på midsommarafton borde det inte vara några problem. Enligt Engström lär det finnas jordgubbar över midsommar och dagarna efter. Men sen kan det bli svårt att få tag på de röda läckerheterna. 

– Jag är väldigt säker på att det blir jordgubbskris efter midsommar. Det har mognat tidigt i Sverige och norra Europa, och minst två veckor tidigare än vanligt i Mälardalen. Dessutom blir säsongen minst en vecka kortare, säger Ulf Engström till Aftonbladet. 

Med andra ord kanske det gäller att passa på att njuta av jordgubbstårtan lite extra mycket i helgen, snart kan det bli svårt att få tag på jordgubbar. 

Se mer i videon ovan!

Dags för midsommarfest? Här är tio riktigt roliga och bra snapsvisor!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du äta jordgubbar i midsommar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?