Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 hemska sommarmord i Sverige – där kvinnor mördats av män

Nyheter | 22/06/2018 10:29

Under de fem senaste åren finns det flera uppmärksammade mord som har skett på sommaren, där offren har varit kvinnor. Senast ubåtsmordet Kim Wall och mordet på Tova Moberg. Här är sex hemska sommarmord vi minns.

Lisa Holm, Kim Wall och Tova Morberg har fallit offer för manliga förövare. Brottsförebyggande rådet har tagit fram statistik över förra årets fall av dödligt våld i Sverige. 113 fall konstaterades och är den högsta siffran sedan 2002. Här är sex hemska sommarmord vi minns.

Sommaren 2013: Småbarnsmamman

Sommaren 2013 försvann en 23-årig kvinna från sitt hem i Trollhättan. Blod hittades i trapphuset och polisen tillkallades. I 23-åringens lägenhet hittade de mängder med blod och en övergiven ettåring. 

Det tog sex veckor innan de hittade 23-åringens kropp i ett skogsparti i Grästorp.

Några dagar efter att kvinnan hade försvunnit överlämnade sig en 37-årig man. Mannen dömdes till 16 års fängelse, skrev SVT.

Sommaren 2015: Lisa Holm

7 juni 2015 skulle Lisa Holm, 17, precis ta moppen hem från sitt extrajobb på ett kafé i Blomberg, Götene kommun. I ett sms meddelade hon sina föräldrar att hon var på väg hem. Det var det sista familjen fick höra från Lisa.

När Lisa inte kom hem anade familjen oråd och hennes pappa bestämde sig för att köra mot kaféet, i hopp om att möta henne längs vägen. Väl framme sågs inte Lisa till – men hennes moped stod där.

Efterföljande dagar pågick stora sökinsatser efter Lisa. Till slut, fredagskvällen 12 juni hittades även Lisas kropp. Den var intryckt i ett klädskåp i en arbetsbod i Martorp.

Knappt en timme tidigare hade polisen hämtat in tre personer. En av dem var 35-årige Nerijus Bilevicius som alla bevis pekade mot. Bland annat hittades hans sperma och blod i närheten av ladan såväl som insidan av Lisas kläder. Bilevicius dömdes till livstids fängelse, och har alltid hävdat sin oskuld.

Undersökningen visade att Bilevicius ska ha hängt Lisa i en snara, tejpat runt hennes huvud över näsa och mun och förgripit sig på henne. Experter har inte kunnat komma överens huruvida Lisa Holm dog av hängningen eller av strypning. 

Lisa Holm
Lisa Holm. Bildkälla: Polisen/TT

Sommaren 2015: Ida Johansson

Ida Johansson mördades i augusti när hon var ute och joggade i Runby i Upplands Väsby.  En 19-åring greps cirka en månad efter mordet och erkände kort därefter att han hade mördat henne.

Den 19-årige gärningsmannen överföll Ida i elljusspåret efter att först ha haft ögonen på en annan kvinnlig joggare. 

19-åringen dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för mordet samt brott mot griftefriden av Attunda Tingsrätt.

Här kan du läsa mer om joggingmordet.

Ida Johansson
Ida Johansson. Bildkälla: Polisen/TT

Sommaren 2017: Syskonmordet

Sommaren 2017 åkte en man i 60-årsåldern hem till sin syster utanför Enköping och skar halsen av henne. Bara minuter före mordet pratade kvinnan i telefon med en vän och berättat att hon var rädd för brodern, och att denne nu var på väg in i huset. Senare samma kväll hittades han av polis och i mannens bil hittades systerns blod, skrev SVT.

Motivet ska ha varit ett bråk om en sommarstuga i norra Sverige. 

Under förhör har mannen hävdat att han inte kommer ihåg mycket från händelsen och dömdes mot sitt nekande till 17 års fängelse för mord.

Sommaren 2017: Tova Moberg

Den 13 maj försvann 19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland. På måndagen greps tre män i 20-årsåldern misstänkta för människorov. 

Vid 23-tiden samma dag hittades Tova död i vattnet. 

Torsdagen den 18 maj häktades en av männen. En 22-årig man som beskrivs som Tovas ex-pojkvän vid namn Billy Fagerström

Tova Moberg och 22-åringen inledde en kärleksrelation i januari 2014, och den pågick tills i mars 2017.

I slutet av mars polisanmäldes 22-åringen för att ha misshandlat Tova. I samband med polisanmälan kom det fram att det skett vid flera tillfällen. Vid flera tillfällen hade mannen tidigare varit misstänkt för ringa brott som brott mot narkotikalagen och fortkörning.

Billy dömdes till livstids fängelse i februari i år för mordet på Tova.

Sommarmord
Tova Moberg. Bildkälla: Mats Andersson/TT

Sommaren 2017: Kim Wall

10 augusti åkte Kim Wall ifrån sin egen fest för att göra en intervju med Peter Madsen om hans kommande rymdprojekt. De träffades i Madsens verkstad och tog en tur med ubåten UC3 Nautilus. Under kvällen smsade hon med sin pojkvän men kommunikationen försvann när ubåten dök.

Natten mot 11 augusti anmäldes Kim Wall försvunnen av sin sambo. Senare, under fredagsförmiddagen, började ubåten sjunka och Peter Madsen blev räddad av en civil båt. I land var det ett stort pådrag från både media och polis. Madsen gick med på att följa med polisen och berättade att han hade släppt av Kim Wall kvällen innan. Runt 18-tiden greps Madsen och polisen började misstänka att han själv sänkt ubåten.

I samband med att Peter Madsen häktats misstänkt för vållande av annans död ska han ha uppgett en ny förklaring för polisen. 14 augusti började de därför söka i danska och svenska vatten. En teori som visade sig stämma alldeles riktigt en vecka senare då Kim Walls torso hittades.

Peter Madsen har aldrig erkänt att han själv har orsakat Kim Walls död, men berättade om den redan 12 augusti. Han menade att Kim Wall dog av en olycka på ubåten och att han begravde henne till sjöss.

Peter Madsen dömdes till livstids fängelse i april i år för mordet på Kim Wall. Här kan du läsa om allt som har hänt.

Kim Wall
Kim Wall. Bildkälla: PONTUS HÖÖK / TT

Se mer i klippet ovan.