Torsdag 9 Dec
Stockholm

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall

Peter Madsen riskerar att dömas till livstid eller förvaring
Om Peter Madsen döms till förvaring kan han få sitta på Herstedvester fængsel utanför Köpenhamn. Foto: Herstedvester fængsel/TT

Sedan september har Peter Madsen suttit häktad, misstänkt för sexualbrott och mord på svenska Kim Wall. Efter två månader i Köpenhamns Byret blev Peter Madsens dom offentlig under onsdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 8 mars inleddes rättegången mot Peter Madsen som står åtalad för mordet på svenska journalisten Kim Wall, 30. Den danske uppfinnaren riskerar nu att låsas in på obestämt tid eller, om försvaret får som de vill, gå fri från rätten med en hotbild hängandes över sig. Vilket alternativ som än blir Madsens öde avgörs idag när Köpenhamns Byret meddelar sin dom. 

Peter Madsen är åtalad för mord, sexualbrott, brott mot griftefriden och brott mot sjölagen.

Köpenhamns Byret meddelade vid 13-tiden att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Domaren meddelade att rätten har varit enig och baserat sitt beslut kring en rad olika omständigheter som förekommit Madsen.

Domaren menar att Peter Madsen har bjudit in olika kvinnor till ubåten, haft ett intresse för lemlästning och våld, tagit med verktyg till ubåten och rengjort ubåten. Att Peter Madsen har ändrat sin förklaring flertalet gånger, styckade Kim Walls kropp några timmar efter döden inträffat och sms:at sin fru efteråt är alla omständigheter som har vägt in i rättens beslut, rapporterar Aftonbladet

Peter Madsen döms alltså för mord, sexualbrott under särskilt försvårade omständigheter och brott mot griftefriden. Det innebär att han frias på punkten om brott mot sjölagen.

–  Vi är väldigt nöjda med att Köpenhamns Byret anser att Peter Madsen är skyldig till planlagt mord. Mordet hade sexuellt motiv och Madsen är skyldig till sexualbrott under särskilda omständigheter. Vi är nöjda med att rätten har dömt Madsen till det strängaste straffet, nämligen till livstids fängelse, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen under en presskonferens och fortsätter:

– Kim Wall har torterats, slagits ihjäl och utsatts för sexuella övergrepp. Det var ett planerat mord på en kvinna som var på jobbet, som journalist, och som var helt oskyldig.

– Han har försökt ta med andra kvinnor i ubåten vilket visar att Kim Wall var ett helt oskyldigt offer som var med på ubåten. Det var inte planlagt mot Kim Wall personligen, utan mot en person på båten.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark meddelade under onsdagen att domen kommer överklagas. Fram tills fallet tas upp i landsretten, en slags motsvarighet till hovrätt, kommer Peter Madsen fortsatt sitta häktad. Han kommer sitta häktad med restriktioner eftersom han anses väldigt manipulerande och skulle kunna påverka gamla liksom eventuellt nya vittnen.

Peter Madsen 11 augusti 2017, precis efter att ubåten UC3 Nautilus har gått på botten. Bild: TT

Ubåts-dramat blev en världsnyhet – här är allt som har hänt

  • FÖRSVINNANDET: 10 augusti drog Kim Wall ifrån sin egen fest för att göra en intervju med Peter Madsen om hans kommande rymdprojekt. De träffades i Madsens verkstad och tog en tur med ubåten UC3 Nautilus. Under kvällen smsade hon med sin pojkvän men kommunikationen försvann när ubåten dök. Sms:en blev de sista han hörde ifrån Kim Wall, läs dem här.
  • LÖGNEN: Natten mot 11 augusti anmäldes Kim Wall försvunnen av sin sambo. Senare, under fredagsförmiddagen, började ubåten sjunka och Peter Madsen blev räddad av en civil båt. I land var det ett stort pådrag från både media och polis. Madsen gick med på att följa med polisen och berättade att han hade släppt av Kim Wall kvällen innan. Runt 18-tiden greps Madsen och polisen började misstänka att han själv sänkt ubåten.


    Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen på väg till Köpenhamns byret måndag 23 april. Bild: TT
  • FYNDET: I samband med att Peter Madsen häktats misstänkt för vållande av annans död ska han ha uppgett en ny förklaring för polisen. 14 augusti började de därför söka i danska och svenska vatten. En teori som visade sig stämma alldeles riktigt en vecka senare då Kim Walls torso hittades.
  • DUMPADE KROPPEN: Peter Madsen har aldrig erkänt att han själv har orsakat Kim Walls död, men berättade om den redan 12 augusti. Han menade att Kim Wall dog av en olycka på ubåten och att han begravde henne till sjöss. Madsen har inledningsvis nekat att han styckade kroppen utan menat att den var hel när han kastade den i havet. Efter det har han ändrat sig och erkänt brott mot griftefrid genom styckning.
  • MADSENS VERSION: Madsens första förklaring till Kim Walls död var att hon hade fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. Han har senare ändrat sig och hållit sig kvar till den nya versionen under hela rättegången: Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning när ett funktionsfel orsakade undertryck i ubåten.
  • MORD OCH VÅLD: Under förundersökningens gång har polisen hittat flera videos på Peter Madsens dator och hårddiskar som har varit en av grundpelarna i åklagare Jakob Buch-Jepsens bevisning. Videorna föreställer äkta mord på kvinnor, så kallade snuff-filmer, men även tecknade filmer med innehåll av våld mot kvinnor och egna sexvideos. I rätten har Peter Madsen dock förklarat att han inte tänder på våld utan identifierar sig med offerrollen i videorna. 

Peter Madsens försvarare Betina Hald Engmark intervjuas. Bild: TT
  • EXPERTERNA: De tekniker och rättsläkare som varit en del av utredningen, och andra experter, har kallats som vittnen. Under rättegångens gång har det varit tydligt att Kim Walls dödsorsak inte varit lätt, om inte omöjlig, att fastställa. Skadorna på hennes kropp indikerar att hon kan ha dött av att blivit knivskuren i halsen eller kvävning. Enligt ubåtsexperten Ditte Dyreborg finns det heller inga bevis i ubåten som antyder att denna har varit fylld av kolmonoxid, men rättsläkare har inte kunnat utesluta Madsens förklaring som dödsorsak helt.
  • INTE PSYKISKT SJUK: Enligt Peter Madsens rättspsykiatriska utredning var han inte psykiskt sjuk innan eller under tiden som Kim Wall miste livet. Läkarna anser dock att han har psykopatiska och narcissistiska personlighetsdrag och är en patologisk lögnare. Han anses ha allvarliga problem med empati och vara "pervers och sexuellt avvikande". På grund av dessa kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Åklagaren yrkar på livstids fängelse eller förvaring. I så fall kommer Peter Madsen troligtvis sättas på Herstedvester fængsel utanför Köpenhamn. Döms han för brott mot griftefrid finns det en möjlighet att han redan har suttit av strafftiden i väntan på rättegång. I så fall kan han gå ut ur Köpenhamns Byret som en fri man.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du nöjd med domen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela