Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du måste tänka på om du har husdjur i sommarvärmen

Nyheter | 28/06/2018 08:59

Vi känner alla till att det är farligt att lämna ens husdjur i en för varm bil. Få verkar veta att detsamma gäller ens egna hem. Här är bra tips på hur du håller ditt kära husdjur nerkylt under varma sommardagar!

De flest av oss vet bättre än att lämna våra djur i en het bil. Men inte alla vet att det kan vara lika farligt att lämna hunden ensam hemma i huset eller lägenheten. Heat Insulation Ltd, som jobbar med isolering, vill nu sprida medvetenheten kring detta för att förebygga olyckor.

En statlig rapport genomförd i Storbritannien 2017 visade att ett standardhushåll är 10 grader varmare än temperaturen utomhus. Det innebär att ditt hus skulle kunna bli varmare än 40 grader under en värmebölja. Animal House Vets gick då ut och sa att det är tillräckligt varmt för att kunna skada ditt husdjur, skriver Metro.

Här är de bästa tipsen på hur du håller ditt hem kyligt och dina husdjur säkra i sommar.

Katt och hund
Ta hand om era husdjur i värmen. Bildkälla: Unsplash

Dra ner persiennerna

Att dra för gardinerna eller dra ner persiennerna är ett bra sätt att hålla värmen från att stiga för högt. Eller ännu bättre, häng ett blött lakan framför ett öppet fönster. Vinden kommer blåsa genom det blöta lakanet och det kommer snabbt kyla ner hela rummet. 

Håll dem borta från rum med mycket sol som lyser in

Försök hålla ditt husdjur borta från direkt solljus. Rum i söderläge, som får solen under de varmaste timmarna, är inte optimala för ditt djur att vara i. Om du ska lämna hemmet, lämna hellre ditt djur i ett kyligare rum med vatten, leksaker och en skön bädd att mysa i.

Is-godisar

Hänger du hemma med ditt husdjur? Gör lite is-godis! Frys in kött, ben eller testa att ge bara vanliga isbitar. 

Vatten, vatten, vatten...

Håll koll på att ditt husdjur har tillgång till mycket, färskt vatten. Se också till att ditt husdjur har tillgång till skugga.

Raka dem inte

Dubbel-belagda hundar såsom husky, akita och även pomeranians har två lager päls för två olika årstider. Det första lagret är ett kort, fint och fluffigt hår som används för att isolera hunden, och det ändras beroende på vädret för att reglera temperaturen. Det övre lagret päls är gjort på mycket hårdare och strävare hår som används för att skydda din hund mot växter, sol och även småkryp. Det här lagret hjälper också till att isolera från solen och låta vinden komma in under pälsen för att hålla dem svala.

Ricky Swann, VD för Heat Insulation Ltd, säger till Metro att han inte tror att det är många som är medvetna om problemet.

– Jag är en riktig hundälskare och det krossar mitt hjärta när jag hör om tragiska olyckor om hundar som lämnas i bilar. Men ärligt så tror jag att människor inte förstår att samma problem kan uppstå i deras egna hem. Det är väldigt lätt för temperaturen att stiga om du inte noggrant förberett för att lämna hunden ensam hemma. 

Holly Barber, som är kampanjansvarig på RSPCA, som förebygger våld mot djur, säger till Metro att de vill uppmana allmänheten att ringa polisen om man är orolig för ett djurs välmående.

– Vårt bästa råd till djurägare är att alltid tänka på ert djurs bästa. Och till förbipasserande vill vi att ni ringer 112 om ni är oroliga för att ett djur far illa i för höga temperaturer.

Nyheter24 har tidigare skrivit om par som har sex framför sina husdjur och om mannen som lämnade sina hundar ensamma i ett dygn.

TV: 14 tips för att kunna sova när det är varmt

Har du husdjur?