10 tips på semesterställen i Sverige på sommaren

- 17/07/2018, 21:27 -

Är du på väg att packa väskan och sticka på semester? Eller har du kanske redan bilen full med grejer och ska rulla ut på vägarna? Här är tio tips på härliga semesterställen i Sverige.

Sverige är ett riktigt bra semesterland och väldigt svårslaget på sommaren. Skäm bort dig med magiska utsiktsplatser, fina stränder och fantastiska landskap. Eller så kanske du är rädd för att åka på semester? Då kan du lida av hodofobi, vilket du kan läsa mer om här. Om du inte gör det är här en lista med härliga semestertips för en sommar i Sverige. 

Smygehuks fyr, Smygehamn

Ett besök på Sveriges sydligaste udde är en upplevelse bara det. Under sommarhalvåret bjuder Smygehamn  på sommaraktiviteter, musik, konst, och kultur i en härlig blandning. Dessutom kan du avnjuta glödande solnedgångar. 

Österlen, Skåne

Österlen brukar kallas Sveriges Provence, och det kanske inte är så konstigt då området har massor att erbjuda så som odlingar, vingårdar, konstnärsbyar och toppkrogar. Som om inte det vore nog är denna slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne känd för sin naturskönhet, jordbruksbygd, låga urbaniseringsgrad och pittoreska kustsamhällen. Helt klart värt en sommarsemester. 

Höga kusten, Ångermanland

Höga Kusten är sedan 2000 ett världsarv – bara en sån sak. Med sina unika landhöjningar har det skapats en fascinerande miljö som helt klart är värt ett sommarbesök. Dessutom har tidningen Sveriges Natur utsett Höga kusten till att ha Sveriges vackraste natur.

Höga kustenbron. Området har utsetts till Sveriges vackraste natur. Bildkälla: TT

Blå lagunen, norra Gotland

Många av Gotlands gamla kalkbrott är numera vattenfyllda, bland annat det brott som fått namnet Blå lagunen. På natursköna Gotland har det gamla stenbrottet på sommaren blivit en mycket populär badplats, som nu dessutom försetts med ny tillfartsväg, parkeringsplats och toaletter. Så packa badkläderna och ta en skön tur till Gotlands badpärla. 

Ottenby, Södra Öland

Ottenby är ett av Sveriges mest besökta naturområden och har flera utflyktsmöjligheter för hela familjen. På Ölands södra udde finns leder över vidsträckta ängsmarker och genom rika ädellövskogar. Allt till tonerna av en blandning mellan det rika fågellivet och bruset från havet. Dessutom har man fyren Långe Jan att kika på. 

Nordmaling, Västerbotten

Med naturreservat i massor och tillgång till älvar är Nordmaling en plats att hitta lugnet på i sommar. Har du tid över kan du också passa på att åka på sälsafari. Västerbottens egna semesterpärla är till för dig som vill ha en rofylld och härlig sommarsemester i norra Sverige. 

Smögen, Bohuslän

Smögen är rätt semesterställe för dig som är en soldyrkare, sportfiskare, dykare eller bara en livsnjutare i allmänhet. Med en härlig skärgårdsatmosfär och dess unika bebyggelsen är Smögen en riktig sommarpärla. Dessutom finns landets näst största fiskauktion här. 

Smögen en riktig svensk sommarpärla. Bildkälla: TT

Varberg, Halland

Varberg erbjuder salt, fint vatten och härliga badstränder. Oavsett om du väljer att bada eller surfa finns det flera platser att ställa fikakorgen på. Det sägs att i Varberg slutar rivieran. De mjuka sandstränderna övergår i vackra klippor. Perfekt för en sommarsemester i natursköna Sverige.  

Grisslehamn, Väddö

Grisslehamn är ett härligt skärgårdssamfund med båtliv, fiske och många sommargäster. En riktig Roslagspärla där du kan promenera längs vattnet, köp lite färsk fisk och besöka designbutiker. Dessutom har du Hotell Havsbaden, med sin vackra havsutsikt och sitt fina spa. Det inre hamnområdet erbjuder konst, hantverk och restaurang.

Tyrislöt, Sankt Annas Skärgård

Med sin vackra ytter-skärgård och härliga campingen har du havet som granne i detta skärgårdsparadis med majestätiska grönområden. Här hittar du även bra badplatser där du kan ta dagliga båtturer bland ytterskärgårdens många öar.

Glasriket, Småland

Glasriket är det magiska, vackra och säregna området i skogarna mellan Växjö och Kalmar. Glasriket i Småland är ett populärt semestermål för turister. Här kan du vältra dig i massa härliga sommarställen och titta in på alla glasfabriker, och varför inte passa på att blåsa glas själv?

Läs också: 9 saker du inte får glömma till solsemestern