Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varning: Här är svenska badplatserna du inte vill bada

- 16/07/2018, 19:35 -

Att ta sig ett svalkande bad under sommaren är en självklarhet för många svenskar. Men vid vissa badplatser riskerar du att bli riktigt sjuk efter ett dopp. Här är platserna som du INTE ska bada på.

Det finns få saker som är lika trevligt som att ta sig ett kallt dopp efter en dag i sommarsolen. Särskilt nu, under den ovanligt varma sommarveckan. Men på flera håll i landet finns det badplatser som du verkligen inte bör bada på. 

Anledningen är att du löper stor risk att bli sjuk om du badar i dessa sjöar, något som både Folkhälsomyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten har gått ut med varningar om. 

Det är nämligen så att dessa badplatser bedöms ha "otjänlig" vattenkvalitet. Det vill säga att vattnet inte anses ok att bada i. 

–  Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag, förklarar Åsa Andersson på Havs- och vattenmyndigheten för Nyheter24

Det finns olika nivåer på skalan om vad som räknas som "dåligt" vatten, en sådan kallas EU-klassning. På Havs- och vattenmyndighetens webbplats publiceras siffror och resultat från de senaste mätningarna. 

Efter att det var rekordvarmt i maj har många vattensamlingar i landet hunnit värmas upp, läs mer om vattentemperaturen runt om i Sverige här. Men det otjänliga vattnet beror inte på den ihållande värmen enligt Folkhälsomyndigheten uppgifter till SVT. 

Läs också: Här är alla farorna på din badplats – det här måste du tänka på

Varje vattenprov (som tas 3-4 gånger per säsong) får en bedömning efter att halten E.coli-bakterier och Intestinala enterokocker i vattnet analyserats. E.coli-bakterier som finns i det otjänliga vattnet är en mag- och tarmbakterier som kan återfinnas i avföring. Låter inte så kul eller hur? Det är det inte heller. 

Det är nämligen så att E.coli kan medföra stor risk för kräkningar och diarré, vilket innebär att du verkligen inte vill råka få en kallsup när du tar dig ett dopp. 

– Det finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som man kan bli sjuk av, om man sväljer vattnet, säger Åsa Andersson och fortsätter vidare:

– Om man svalt vatten som innehåller någon sjukdomsframkallande mikroorganism är symtomen oftast magont, diarré och/eller kräkningar.

Om det är så att vattenkvalitén vid en vattensamling bedöms som otjänlig så är det kommunen som vattnet tillhör som går ut med information om detta. På webbsidan Badplatsen finns alla badplatser i Sverige listade. 

Men det är viktigt att veta, att avrådan från att bada på dessa bara gäller just nu. När det är riskfritt att bada igen kan avrådan tas bort av kommunen. 

Så vilka badplatser är det som du ska undvika just 

Jo, dessa: 

Mörtebo, Ocklebo.
Steninge, Halmstad.
Skarpenord, Varberg.
Flerohopp, Nybro. 
Linneasjön, Campingen. Nybro. 
Lysingsbadet, Bastubadet, Västervik. 
Hittarp, Helsingborg
Mälaren, Smedsuddsbadet Ö, Stockholm.
Österbybruk, Aspobadet, Uppsala. 
Östhammar, Klackskärs camping, Uppsala.
Idbyns havsbad, Örnsköldsvik.
Bua badplats, Stora Hålsjön, Borås. 
Transåssjöns badplats, Borås
Åsunden Sturebadet, Ulricehamn.
Alnängarna, Örebro. 
Svartån, Hästhagen, Örebro. 
Svartån, Hästhagen avskärmning, Örebro.
Svartån, Väståparken, Örebro
Stångån Badlagunen, Linköping. 
Ensjön, Ensjöbadet, Norrköping.

Läs även: Har du bränt dig i solen när du varit och badat? Så här kan du göra för att lindra smärtan

Har du badat mycket i sommar?