På flera håll i landet finns det badplatser där vattenkvaliten inte är hälsosam.
De här badplatserna bör du inte bada på i sommar. - Foto: Collage (Unsplashed, TT Foto: Hossein Salmanzadeh)

Varning: Här är svenska badplatserna du inte vill bada på

Att ta sig ett svalkande bad under sommaren är en självklarhet för många svenskar. Men vid vissa badplatser riskerar du att bli riktigt sjuk efter ett dopp. Här är platserna som du INTE ska bada på.


Det finns få saker som är lika trevligt som att ta sig ett kallt dopp efter en dag i sommarsolen. Särskilt nu, under den ovanligt varma sommarveckan. Men på flera håll i landet finns det badplatser som du verkligen inte bör bada på. 

Anledningen är att du löper stor risk att bli sjuk om du badar i dessa sjöar, något som både Folkhälsomyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten har gått ut med varningar om. 

Det är nämligen så att dessa badplatser bedöms ha "otjänlig" vattenkvalitet. Det vill säga att vattnet inte anses ok att bada i. 

–  Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag, förklarar Åsa Andersson på Havs- och vattenmyndigheten för Nyheter24

Det finns olika nivåer på skalan om vad som räknas som "dåligt" vatten, en sådan kallas EU-klassning. På Havs- och vattenmyndighetens webbplats publiceras siffror och resultat från de senaste mätningarna. 

Efter att det var rekordvarmt i maj har många vattensamlingar i landet hunnit värmas upp, läs mer om vattentemperaturen runt om i Sverige här. Men det otjänliga vattnet beror inte på den ihållande värmen enligt Folkhälsomyndigheten uppgifter till SVT. 

Läs också: Här är alla farorna på din badplats – det här måste du tänka på

Varje vattenprov (som tas 3-4 gånger per säsong) får en bedömning efter att halten E.coli-bakterier och Intestinala enterokocker i vattnet analyserats. E.coli-bakterier som finns i det otjänliga vattnet är en mag- och tarmbakterier som kan återfinnas i avföring. Låter inte så kul eller hur? Det är det inte heller. 

Det är nämligen så att E.coli kan medföra stor risk för kräkningar och diarré, vilket innebär att du verkligen inte vill råka få en kallsup när du tar dig ett dopp. 

– Det finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som man kan bli sjuk av, om man sväljer vattnet, säger Åsa Andersson och fortsätter vidare:

– Om man svalt vatten som innehåller någon sjukdomsframkallande mikroorganism är symtomen oftast magont, diarré och/eller kräkningar.

Om det är så att vattenkvalitén vid en vattensamling bedöms som otjänlig så är det kommunen som vattnet tillhör som går ut med information om detta. På webbsidan Badplatsen finns alla badplatser i Sverige listade. 

Men det är viktigt att veta, att avrådan från att bada på dessa bara gäller just nu. När det är riskfritt att bada igen kan avrådan tas bort av kommunen. 

Så vilka badplatser är det som du ska undvika just 

Jo, dessa: 

Mörtebo, Ocklebo.
Steninge, Halmstad.
Skarpenord, Varberg.
Flerohopp, Nybro. 
Linneasjön, Campingen. Nybro. 
Lysingsbadet, Bastubadet, Västervik. 
Hittarp, Helsingborg
Mälaren, Smedsuddsbadet Ö, Stockholm.
Österbybruk, Aspobadet, Uppsala. 
Östhammar, Klackskärs camping, Uppsala.
Idbyns havsbad, Örnsköldsvik.
Bua badplats, Stora Hålsjön, Borås. 
Transåssjöns badplats, Borås
Åsunden Sturebadet, Ulricehamn.
Alnängarna, Örebro. 
Svartån, Hästhagen, Örebro. 
Svartån, Hästhagen avskärmning, Örebro.
Svartån, Väståparken, Örebro
Stångån Badlagunen, Linköping. 
Ensjön, Ensjöbadet, Norrköping.

Läs även: Har du bränt dig i solen när du varit och badat? Så här kan du göra för att lindra smärtan

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du badat mycket i sommar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.