Fredag 23 Apr
Stockholm

Därför mår vi så bra av att ha katter

Människor mår bra av katter
Att ha katter eller hundar gör att vi mår bättre. Foto: Unsplash/Brad Lloyd/Unsplash/Jonathan Fink

Men det är faktiskt bra för oss att ha en katt eller hund. För att ha ett husdjur kan faktiskt minska både stress och risken för depression.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du en katt, eller hund, så vet du hur mysigt och fint det är. När din fluffboll springer fram till dörren när du kommer hem, lägger sig i ditt knät eller när de kommer och lägger sig bredvid dig efter en jobbig dag. Ja, att ha ett husdjur gör mycket. 

Men det är också bra för din mentala hälsa att ha ett husdjur och psykologen Danielle Forshee har berättat för sajten Elite Daily om varför det är så. 

Det är inte bara människor som har ett behov av att ta och ge kärlek, det gäller även djur. Så när man har husdjur så skapar man ett band genom att prata, klappa och pussa på dem. Djuren skapar ett band till sin husse genom att vara där när man behöver det och genom att lyssna på sin husse.

Men om du har ett husdjur så pratar du nog även med din katt eller hund, eller har vi fel? Nej, precis och genom att läsa energi, känslor och tonen så läser ditt husdjur av och förstår det på så sätt. Så ni behöver inte prata samma språk för att förstå varandra. 

Men anledningen till varför man mår så bra av att ha ett gulligt husdjur är för att alla mår bra av att få kärlek och bekräftelse. 

Men man känner sig heller inte lika ensam om man har ett husdjur, vilket får oss att må bra. På grund av oxytocin, kroppens kärlekshormon, så minskas risken för högt blodtryck, depression och stress. 

Husdjur
Därför mår vi bra av katter. Bildkälla: Unsplash/Brad Lloyd/Unsplash/Jonathan Fink

Studier visar att det är bra med katt

2009 deltog 4000 personer mellan 30 till 75 år i en stor studie på University of Minnesota. Där följde man personerna under tio år. Resultatet visade att de med katter var mindre stressade, något man såg när man mätte blocktryck och puls. 

– Det visade sig att bara att äga en katt minskade risken för hälsoproblem men också hur viktigt det är att kela med sin katt, det minskade risken ytterligare, säger Padnan Quershi, som är professor och ledde studien. 

2017 kom det liknande resultat gällande hundägare, i den studien såg man en minskad stress, skriver Expressens sajt Hälsoliv. 

Du kanske också vill läsa om 17 intressanta saker alla kattälskare måste veta om katter? Det kan du göra här. Eller om nya studien om hur många personer som har sex framför sina husdjur? Gör det här.

Annars kanske du vill svara på dessa frågor så säger vi vad för husdjur du borde skaffa?

Har du en katt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela