Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

17 intressanta saker alla kattälskare måste veta om katter

1 av 11

TT Bild / TT Bild / TT Bild / TT Bild / Emojipedia

2 av 11

TT Bild

3 av 11

TT Bild

4 av 11

TT Bild

5 av 11

TT Bild

6 av 11

TT Bild

7 av 11

TT Bild

8 av 11

TT Bild

9 av 11

TT Bild

10 av 11

TT Bild

11 av 11

TT Bild

Nyheter | 30/04/2017 17:33

Älskar du katter? Då måste du verkligen känna till de här spännande sakerna.

Du älskar så klart katter, men hur mycket vet du om kissemissar egentligen? Buzzfeed har satt ihop en fet lista över saker man vill veta om man är en kattälskare.

1. Din katts bakgrund

Vanliga huskatters genetiska ursprung är i mellanöstern. I en studie från 2007 har forskare kommit fram till att katter delar majoriteten av sin DNA med vildkatter i Israel, Förenade arabemiraten, Bahrain och Saudiarabien.

2. De flesta vita katter är döva

Inte ALLA vita katter men mellan 65 och 85 procent av vita katter som har blå ögon har en hörselnedsättning, enligt en studie från Cornell University.

3. Din katt äter gärna upp dig

Var försiktig om du lever ensam med din katt eller dina katter. Om du dör ensam i ert hem kommer din katt antagligen att försöka äta upp dig.

Judy Melinek, obducent, skriver i sin bok Working stiff att en hund sitter vid din kropp och svälter i dagar, men en katt äter dig direkt.

4. Katter spinner inte av glädje

Det är inte bara när kissemissar är glada som de kurrar – de gör också det när de är stressade och rädda. Men det coolaste av allt är att det kan vara så att de spinner för att förnya sitt skelett. Enligt Wired kurrar katter i frekvensen 26 hertz och det kan vara så att det bidrar till återskapandet av vävnad och små ben.

5. Apropå kurrandet...

Så vet ingen riktigt varför katter spinner egentligen. De har att göra med kattens struphuvud och muskler i mellangärdet, men exakt hur det går till är oklart, enligt Wired.

6. Kattens öron är fett avancerade

Ett kattöra har 32 muskler. Öronen kan dessutom röra sig oberoende av varandra för att lokalisera exakt varifrån ett ljud kommer.

7. Världens största katt

Den största katten i världen är en Maine coon som heter Steve. Han är mer än 120 centimeter lång.

Steve, världens största katt. Bildkälla: Youtube.

8. Katter kan förutse döden

Det är i alla fall en speciell katt som bor på ett vårdhem i USA som sägs ha förutsett 25 personers död, vilket BBC skrivit om. Katten som heter Oscar sägs ha gett döende personer extra mycket uppmärksamhet. Det finns vetenskap bakom det här – döende kroppar avger en doft som katter är extra känsliga för.

9. Din katt ignorerar dig med flit

Tror du att din katt ibland bara struntar i vad du säger och ignorerar dig? Förmodligen så händer det. Enligt en japansk studie så känner katter igen sina ägares röster – de väljer bara att ignorera vad ägaren säger.

10. Älskar att sova

En katt sover ungefär bort 70 procent av sitt liv, jämfört med oss människor som sover ungefär 30 procent av vårt liv.

11. Deras små tassar

Katterna svettas genom sina små gulliga tassar, där det också finns doftkörtlar som de använder för att markera sina territorium.

12. Katter är bra för dig

Om du är en kattägare så är tydligen risken för hjärtattack mindre. En tio år lång studie från University of Minnesota Stroke Center visade att risken för stroke är 30 procent mindre hos kattägare.

13. Är din katt vänster- eller högertassad?

De flesta honkatterna är högertassade medan de flesta hankattarna är vänstertassade. Nej, det kan inte skriva sitt namn med någon av sina tassar men ändå, det är ju gulligt.

14. Kattnosen

Varje katts nos är helt unik, ungefär som människans fingeravtryck.

15. Laktosintolerant

De flesta katterna är faktiskt laktosintoleranta – så håll mjölken borta!

16. Kattbebisar

Visste du att en katt kan få upp till 100 kattungar under en livstid?

17. Lyckokatter

Svarta katter anses faktiskt betyda tur i England, Irland och delar av Asien.

På tal om katter, i spelaren nedan kan du se beviset på att katter är smartare än människor.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du en katt?