Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kattälskare? Här är 17 intressanta saker du måste veta om katter

- 30/04/2017, 17:33 -

Älskar du katter mest av allt? Drömmer du kanske om att bli en "crazy catlady" en vacker dag? Men hur mycket vet du egentligen om dessa underbart gosiga husdjur? Här är 17 spännande saker som du verkligen borde känna till om katten!

Du älskar såklart katter och kanske drömmer du om en framtid med minst fem stycken? Men hur mycket vet du om våra fluffiga och gosiga kissemissar egentligen? 

Buzzfeed har satt ihop en spännande lista på 17 saker du verkligen borde veta om du är en riktig kattälskare.

1. Din katts bakgrund
Vanliga huskatters genetiska ursprung är från Mellanöstern. I en studie från 2007 har forskare kommit fram till att katter delar majoriteten av sitt DNA med vildkatter i Israel, Förenade arabemiraten, Bahrain och Saudiarabien.

2. De flesta vita katter är döva
Inte ALLA vita katter, men mellan 65 och 85 procent av alla vita katter som har blå ögon har en hörselnedsättning, enligt en studie från Cornell University.

3. Din katt äter gärna upp dig...
Var försiktig om du lever ensam med din eller dina katter. Om du dör ensam i ert hem kommer din katt antagligen försöka äta upp dig! Judy Melinek, obducent, skriver i sin bok Working stiff att en hund sitter vid din kropp och svälter i dagar, men en katt äter dig direkt.

4. Katter spinner inte av glädje
Det är inte bara när kissemissar är glada som de kurrar – de gör också det när de är stressade och rädda. Men det coolaste av allt är att det kan vara så att de spinner för att förnya sitt skelett. Enligt Wired kurrar katter i frekvensen 26 hertz, vilket kan bidra till återskapandet av vävnad och små ben.

Kattälskare? Här är 17 intressanta saker du måste veta om katter
Bildkälla: TT

5. Apropå kurrandet
Det är ingen som riktigt vet hur katter spinner egentligen. Det har att göra med kattens struphuvud och muskler i mellangärdet, men exakt hur det går till är oklart enligt Wired.

6. Kattens öron är sjukt avancerade
Ett kattöra har 32 muskler. Öronen kan dessutom röra sig oberoende av varandra för att lokalisera exakt varifrån ett ljud kommer.

7. Världens största katt
Den största katten i världen är en Maine Coon som heter Steve. Han är mer än 120 centimeter lång.

Steve, världens största katt
Steve, världens största katt. Bildkälla: Youtube

8. Katter kan förutse döden
Det är i alla fall en speciell katt som bor på ett vårdhem i USA som sägs ha förutsett 25 personers död, vilket BBC skrivit om. Katten, som heter Oscar, sägs ha gett döende personer extra mycket uppmärksamhet. Det finns vetenskap bakom det här – döende kroppar avger en doft som katter är extra känsliga för.

9. Din katt ignorerar dig med flit
Tror du att din katt ibland bara struntar i vad du säger och ignorerar dig? Förmodligen så händer det. Enligt en japansk studie så känner katter igen sina ägares röster – de väljer bara att ignorera vad ägaren säger.

10. Älskar att sova
En katt sover ungefär bort 70 procent av sitt liv, jämfört med oss människor som sover ungefär 30 procent av vårt liv.

Kattälskare? Här är 17 intressanta saker du måste veta om katter
Bildkälla: TT

11. De små tassarna
Katterna svettas genom sina små gulliga tassar, där det också finns doftkörtlar som de använder för att markera sina territorium.

12. Katter är bra för dig
Om du är en kattägare så är tydligen risken för hjärtattack mindre. En tio-årig studie från University of Minnesota Stroke Center visade att risken för stroke är 30 procent mindre hos kattägare.

13. Är din katt vänster- eller högertassad?
De flesta honkatterna är högertassade, medan de flesta hankattarna är vänstertassade. Nej, det kan inte skriva sitt namn med någon av sina tassar, men ändå – det är ju gulligt.

Kattälskare? Här är 17 intressanta saker du måste veta om katter
Bildkälla: TT

14. Kattnosen
Varje katts nos är helt unik, ungefär som människans fingeravtryck.

15. Laktosintolerant
De flesta katterna är faktiskt laktosintoleranta – så håll mjölken borta!

16. Kattbebisar
Visste du att en katt kan få upp till 100 kattungar under en livstid?

17. Lyckokatter
Svarta katter anses faktiskt betyda tur i England, Irland och delar av Asien.

På tal om katter, i spelaren nedan kan du se beviset på att katter är smartare än människor.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.