Mobilberoende och beroende till sociala medier är ett problem.
Allt fler faller i riskzonen för att bli beroende av sociala medier. Är du en av dem? Då kan det vara dags att söka hjälp. - Foto: TT/Jessica Gow/Erik Nylander/Håkon Larsen/Janerik Henriksson

7 tips på hur du botar sociala medier-beroende

Kollar du sociala medier flera gånger om dagen? Blir du orolig när du inte är uppkopplad? Eller har kanske folk runtomkring dig börjat anmärka på dina mobilvanor? Om något av detta stämmer in på dig kan det vara så att du lider av ett beroende.


I takt med att vi blir alltmer uppkopplade och får tillgång till ett hav av information är det fler och fler som får svårare att slita sig från mobilen. 

Enligt en del kan det överdrivna användandet av sociala medier jämföras med ett medicinskt beroende. Appar och sociala medier är utformade på ett sätt att det för triggar igång vårt belöningssystem - all bekräftelse på nätet ger oss snabba lyckokickar.

Medan dopaminet stimulerar oss, är det ett tvångsmässigt beteende som gör att vi ständigt måste kolla till sociala medier om och om igen, säger Patrik Wincent, auktoriserad terapeut och författare inom digitala beroenden till Sveriges Radio.

Känner du dig träffad? Som respons på det utbredda samhällsproblemet har vi på Nyheter24 gjort en guide som hjälper dig att bli fri från ditt beroende!

Rannsaka dig själv

Dan Hasson, stressforskare på Karolinska Institutet, säger att faran kommer in när att kolla sociala medier blir ett sätt att dämpa stress och ångest – likt ett självskadebeteende.

– Ett enkelt sätt att rannsaka sig själv är att reflektera över vad som driver dig. Är drivkraften att använda sociala medier negativ, till den grad att du får ångest när du avstår från sociala medier, har du ett problem. Om det å andra sidan berikar ditt liv och du upplever att du har distans befinner du dig inte i riskzonen, säger Hasson till Nyheter24.

Första steget i läkningsprocessen är att medge att du har ett beroende. Detta ska inte underskattas och bör ske i din egen takt. Vi råder dig att inta ett icke-dömande förhållningssätt i din väg mot acceptans. Och du, kom ihåg – du är långtifrån ensam! En undersökning från Go-Globe uppskattar att 18 procent av användare upplever att de inte kan hålla sig undan Facebook mer än ett par timmar.

Prata om det

Ta hjälp av någon du litar på och berätta vad du går igenom. När omvärlden känner till ditt beroende ger du dem en rättvis chans att hjälpa efter bästa förmåga. Med stöd från nära och kära kommer du dessutom kunna få hjälp i svaga stunder då dina mobil-cravings når nya nivåer. 

– Tar beroendet sig svårare uttryck i form av sömnsvårigheter eller försummade relationer är det bäst att söka professionell hjälp. Med en samtalskontakt kan du få hjälp att reda ut vad sociala medier fyller för funktion i ditt liv, råder Dan Hasson.

Avgiftning

Den viktigaste och kanske svåraste delen i processen. För att du ska bli fri från ditt beroende krävs det att du börjar ta avstånd från din mobil. Beroende på hur långt ditt beroende har gått kan det funka bäst att lämna mobilen helt och hållet ett tag. I dessa fall rekommenderas en "clear-cut" där du kopplar bort helt från alla beroendeframkallande appar och sociala medier på obestämd tid.

Medveten närvaro

Observera hur och varför du använder sociala medier. När uppkom ditt beteende? Ibland finns det en tydlig händelse som följts av ökad användning av sociala medier. I andra fall kan det vara en stadig ökning som pågått under flera års tid. Oavsett vilken kategori du tillhör kan det vara en god idé att tänka över när, hur och varför du använder sociala medier? Vad fyller det för behov hos dig? 

– Sociala medier är för många ett sätt att skapa mening och glädje i livet. Viktigt att komma ihåg är att sociala medier är oberäkneliga och ligger utanför vår kontroll. En fråga att ställa sig själv är därför vem som har makt över din lycka och mening. Är det du eller sociala medier som kontrollerar den? 

Tänk om, gör om

När du väl nått självinsikt kring ditt beroende och vad det fyller för funktion hos dig gäller det att få stopp på destruktiva vanor och skapa nya. 

Dan Hasson beskriver beroende till sociala medier som ett vaneproblem: 

– Fallgropen med sociala medier är att de kan vara vanebildande. Vanor skapar en trygghet för kroppen och en slags förutsägbarhet som för vissa är svårare att ta sig ur.

När du bryter sämre vanor är det dags att hitta stärkande och meningsfulla vanor. Ta chansen att utvecklas - tänk på allt roligt du kan hitta på nu när du inte lägger all vaken tid på mobilen. Har du alltid drömt om att resa? Ta en målarkurs? Här är din chans. 

Sätt upp trösklar

Om du bestämt dig för att helt bryta med sociala medier en period kan vägen tillbaka vara tuff. Här gäller det att sätta upp både långsiktiga och kortsiktiga mål. Ett tips är att sätta upp trösklar som försvårar tillgång till apparna. Du kan även minimera tiden på sociala medier genom ett tidsanpassat schema. 

Hjälp andra

Att hjälpa andra kan även hjälpa dig. Dela med dig av din kunskap och inspirera andra att göra detsamma. Ensam är inte stark - tillsammans med andra kan du göra skillnad samtidigt som du skapar ett lyckligare och rikare liv. I och med att du läser detta är du redan på god väg. Nu återstår att sprida kunskap om riskerna med sociala medier!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Upplever du ett beroende till sociala medier?
Tack för din röst!