Torsdag 9 Dec
Stockholm

Varningen: TBE-fallen har ökat med 64 procent – på ett år

TBE-fallen har ökat i Sverige.
Förra året rapporterades 391 fall och det var en ökning med 64 procent jämfört med året innan. Foto: Bildkälla: JAN COLLSIÖÖ/TT

Har du vaccinerat dig mot virussjukdomen​ TBE som man kan få från fästingar? Om inte så borde du kanske göra det för redan nu har det rapporterats om många TBE-fall.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Solen har börjat kika fram och värmen börjar komma. Det är inte bara vi människor som tycker att det är härligt, det gör även djuren. Fästingarna lurar ute i naturen och fästingsjukdomen TBE blir allt vanligare.

Förra året rapporterades 391 fall och det var en ökning med 64 procent jämfört med året innan, enligt Folkhälsomyndigheten. Behandling för TBE saknas men om du vaccinerar dig tidigt så kan du undvika att drabbas. 

Det kan verkligen vara värt att vaccinera sig, framförallt om du bor i ett riskområde eller om du ska semestra där det finns mycket fästingar.

Förra året anmäldes 60 fall av TBE i Västra Götaland, 2016 anmäldes bara 25 fall. Men vad är det som gör att TBE-fallen ökar? 

– TBE är en anmälningspliktig sjukdom, ökad uppmärksamhet vara anledningen till att man diagnosticerar fler, sa Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd till Skaraborgs länstidning. 

Men det är inte bara att fler anmäler fler fall utan väderförhållanden spelar också in när man pratar om fästingar. 

– Det är väderberoende både hur många fästingar det finns och hur många som får fästingar. Fästingar tycker inte om när det är torrt ute, sa Ulleryd.

Förra året anmäldes 60 fall av TBE i Västra Götaland, 2016 anmäldes bara 25 fall. Bildkälla: JAN COLLSIÖÖ/TT

Men vad är egentligen TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Om du blir smittad av TBE får du symptom som feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk. Symptomen brukar komma cirka två veckor efter fästingbettet. 

Oftast brukar den smittade personen piggna till efter ett tag för att sedan bli sjuk igen och få värre symptom så som illamående, yrsel, ljuskänslighet, stelhet i nacken. Och det i sin tur kan leda till hjärnhinneinflammation.

Förra året skrev Nyheter24 om var i Sverige det var störst chans att få en fästing. Här kan du läsa mer om det. Har du koll på vad som kan hända om du blir biten av en fästing? Om inte kan du läsa mer om det här.

Här kan du läsa om varför du absolut borde vaccinerna dig mot virussjukdomen TBE.

Har du fått fästing?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela