Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det måste du göra om du ser en hund i en varm bil

- 15/07/2018, 10:42 -

Snälla, se till att inte glömma bort din hund i sommarvärmen! En varm bil är tillräckligt för att din hund riskerar att gå en plågsam död till mötes.

Visste du att temperaturen i en bil kan stiga upp till otroliga 52 grader på bara ett par timmar?  Det kan innebära en snabb dödsdom för din hund. Temperaturer som går över 41 grader är redan skadligt för hundar.

Varje år går flera hundar en plågsam död till mötes bara av att ha blivit lämnade i en för varm bil. Enligt Svenska Kennelklubben (SKK) kan temperaturen i en bil mer än fördubblas i solen.

Eftersom hundar är pälsdjur kan de dessutom inte svettas och svalka av sig som oss människor - det innebär att hettan blir än mer plågsam för en hund.

Oavsett om solen ligger på eller inte blir temperaturen i en bil snabbt skyhög. Svenska Kennelklubben har mätt hur varmt det blir i en bil som lämnas i solen nedan. Håll koll på vilka temperaturer som gäller för att aldrig behöva utsätta din hund för en dödlig risk.

Temperaturer i bilen på en sommardag
Sommartemperatur i bilen. Källa: SKK 2014

Var uppmärksam på symptomen

En hund som är överhettad visar ofta tydliga symptom på överhettning. Agria har listat vanliga symptom på överhettning. Var uppmärksam så att du kan rädda både din och andra hundar som befinner sig i riskzonen.

1. Röda, torra och insjunkna ögon tyder på uttorkning.

2. En hund som dreglar, flämtar och är vinglig visar tydliga tecken på överhettning.

3. Kräkningar och diarré i kombination med de andra symptomen kan kopplas till överhettning.

4. Medvetlöshet är ett stort varningstecknen och bör tas på högsta allvar.

Hund i bil

Om du får syn på en hund som uppvisar tecken på en överhettning är det viktig att agera fort. Kom ihåg att det alltid är bättre att ta det säkra före det osäkra. I de fall då hunden befinner sig i en bil har polisen tidigare gått ut med tydliga riktlinjer för att hjälpa hunden på bäst sätt, skriver Aftonbladet.

1. Kolla bildörren. Se efter om bildörren är öppen så att du direkt kan hjälpa hunden på plats.

2. Ring Polisen. Kontakta polisen direkt om dörrarna är låsta. 112 gäller för nödfall, annars ring 114 14.

3. Registreringsnummer. Skriv ner registreringsnummer, tid och datum så att du kan återge informationen vid senare tillfälle.

4. Krossa rutan. Till sist, om du inte hittat någon som helst ventilation, bör du krossa rutan. När hunden befinner sig i nöd har du alltid lagen på din sida.

Tycker du att det behövs mer information om att lämna hundar i bilar?