Norge är ett av de länder unga tjänar mest i.
Norge är landet unga ska bo i för att få en bra ekonomisk framtid. - Foto: Unsplash

Här är det bästa landet att bo i för unga människor

Bopriserna är höga samtidigt som unga letar efter någonstans att bo. Har du höga studielån och ofta väldigt lite i plånboken? Vill du ha bättre ekonomi och ha det gott ställt? Vi vet vart du ska flytta!


Höga studielån, bopriser som är helt galna och en löneutveckling som inte blir bättre, känner du igen dig? 

Tidigare har Reuters skrivit att de flesta unga som är födda mellan år 1982 och 2000 har det sämre ställt än sina föräldrar och att det kommer att fortsätta att vara så.

Men det är inte helt kört för unga personer att ha det gott ställt i framtiden. I grannlandet Norge blir de unga allt rikare nämligen och skulle kunna vara ett av de bästa länderna att bo i konstaterar BBC.

Den årliga inkomsten för de norska unga har ökat med 13 procent jämför med generationen innan som är födda mellan 1966 och 1980. 

I södra Europa har lönerna sjunkit med 30 procent. Bildkälla: Unsplash.

Om man jämför med hur Norge har det med andra länder så är skillnaden stor. I USA har inkomsten minskat med 5 procent och i Tyskland har den minskat med så mycket som 9 procent. 

För personer som bor i södra Europa har inkomsten gått ner med så mycket som 30 procent. 

Men hur kan de unga i Norge ha det så bra ställt mot resten av världen? Jo det tros bero på landets snabba ekonomiska tillväxt. Det är bland annat oljeindustrin som ligger bakom den men de har också även låg arbetslöshet som bara ligger på 9,4 procent. 

Personer födda mellan år 1982 och 2000 har det sämre ställt än sina föräldrar vid samma ålder. Bildkälla: Unsplash.

I Norge har personer i tidig 30-årsålder en inkomst på 460 000 norska kronor, vilket är ungefär 503 000 svenska kronor. I till exempel Washington, USA, tjänar de cirka 40 000 dollar på ett år, vilket är cirka 356 000 kronor. 

Norge har också gratis utbildning på de flesta skolor och Universitet, de unga har lätt för att få lån och de som blivit nyexaminerade kommer snabbt in på arbetsmarknaden och kan börja tjäna pengar. 

Norge har hamnat högt upp på andra listor, bland annat vilket land flest personer är oftast otrogna i. Danmark hamnade på första plats och Norge på andra plats. Det kan du läsa mer om här

Se mer i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att flytta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.