Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är det bästa landet att bo i för unga människor

- 18/07/2018, 20:59 -

Bopriserna är höga samtidigt som unga letar efter någonstans att bo. Har du höga studielån och ofta väldigt lite i plånboken? Vill du ha bättre ekonomi och ha det gott ställt? Vi vet vart du ska flytta!

Höga studielån, bopriser som är helt galna och en löneutveckling som inte blir bättre, känner du igen dig? 

Tidigare har Reuters skrivit att de flesta unga som är födda mellan år 1982 och 2000 har det sämre ställt än sina föräldrar och att det kommer att fortsätta att vara så.

Men det är inte helt kört för unga personer att ha det gott ställt i framtiden. I grannlandet Norge blir de unga allt rikare nämligen och skulle kunna vara ett av de bästa länderna att bo i konstaterar BBC.

Den årliga inkomsten för de norska unga har ökat med 13 procent jämför med generationen innan som är födda mellan 1966 och 1980. 

Världskarta med pengar
I södra Europa har lönerna sjunkit med 30 procent. Bildkälla: Unsplash.

Om man jämför med hur Norge har det med andra länder så är skillnaden stor. I USA har inkomsten minskat med 5 procent och i Tyskland har den minskat med så mycket som 9 procent. 

För personer som bor i södra Europa har inkomsten gått ner med så mycket som 30 procent. 

Men hur kan de unga i Norge ha det så bra ställt mot resten av världen? Jo det tros bero på landets snabba ekonomiska tillväxt. Det är bland annat oljeindustrin som ligger bakom den men de har också även låg arbetslöshet som bara ligger på 9,4 procent. 

Ledsen man utomhus
Personer födda mellan år 1982 och 2000 har det sämre ställt än sina föräldrar vid samma ålder. Bildkälla: Unsplash.

I Norge har personer i tidig 30-årsålder en inkomst på 460 000 norska kronor, vilket är ungefär 503 000 svenska kronor. I till exempel Washington, USA, tjänar de cirka 40 000 dollar på ett år, vilket är cirka 356 000 kronor. 

Norge har också gratis utbildning på de flesta skolor och Universitet, de unga har lätt för att få lån och de som blivit nyexaminerade kommer snabbt in på arbetsmarknaden och kan börja tjäna pengar. 

Norge har hamnat högt upp på andra listor, bland annat vilket land flest personer är oftast otrogna i. Danmark hamnade på första plats och Norge på andra plats. Det kan du läsa mer om här

Se mer i klippet ovan.

Kan du tänka dig att flytta?