Ungdomsligan Familjen gäckade Sverige under 1990-talet.
Polisen hade stora problem då Familjen bland annat sprängde delar av polishuset i Borlänge. - Foto: TT/ Johan Nilsson

Ungdomsligan Familjen satte Sverige i skräck

Under 1990-talet så var Dalarna ständigt på de svenska kvällstidningarnas löpsedlar. Löpsedlarna handlade bland annat om attentat riktade mot polisen. Personerna bakom brotten? Ungdomsligan Familjen.


Den tungt beväpnade ungdomsligan Familjen satte skräck i Borlänge under 1990-talet när de utförde flera attentat mot polisen, begick flertalet våldsbrott, utförde rån och inbrott.

Medlemmarna i ungdomsligan var alla födda runt åren 1976-1979 och den kanske mest kända av medlemmarna var ledaren Joel Nordin. Nordin har bland annat suttit i fängelse för värdetransportrån och droginnehav och under sina fängelsevistelser har han även hunnit med att rymma från fängelset flertalet gånger. 

Nordins uppväxt var dock inte en dans på rosor. Han föddes på kvinnofängelset Hinseberg och vid fyra års ålder blev han kidnappad av sin pappa som tog med honom på en knarkturné runtom i Europa, något som Expressen har rapporterat om tidigare.  

1997 - Familjen förklarar krig mot polisen

År 1997 var medlemmarna i Familjen i åldrarna 18 till 21 år. I januari 1997 gjorde ligan inbrott på polishuset i Borlänge för att stjäla uniformer samt för att spränga lokalerna till hundförarenheten. Samma år förklarade Familjen krig mot polisen i Borlänge, vilket Aftonbladet har skrivit om tidigare.

Men den kanske mest berömda stölden som begicks av Familjen var ett mot militärens vapenförråd i Falun. En stöld som än idag inte är uppklarat. Vapnen som ligan stal var bland annat flera tunga kulsprutor och paniken bland militär och polis var under tiden märkbar. Mats Jonsson från polisen i Borlänge berättar i P3 Dokumentär om den orden som han och hans kollegor fick efter stölden. 

- Polischefen var väldigt allvarlig, han sa till oss att vi får bete oss hur vi vill så länge vi får tillbaka vapnen.

Sluta aldrig hämnas

Ungdomsligan hade även uppbackning från äldre personer. Bland annat så hade de en så kallad "mentor" som stöttade dem för deras kriminella verksamhet. Mentorn, mer känd som Satan, införde framförallt fyra motton som ungdomsligan sedan tog efter, något som han har berättat om för P3 dokumentär. Mottona var följande: 

1. Sluta aldrig hämnas.

2. Berätta aldrig, inte ens för din bästa kompis vad du har gjort för brott.

3. Flasha aldrig med pengar

4. Kom ihåg att det är inte polisen som är djävulen för det är ni som är dumma som åker fast.

Medlemmen som ångrade sig

Ungdomsligans fortsatte att sprida skräck under en längre period av 1990-talet och flera av medlemmarna höll sig kvar på den kriminella banan upp i vuxen ålder. En som har berättat om sina erfarenheter efter tiden som medlem i ungdomsligan är Eddie Andersson

– Det finns vissa saker man har gjort mot människor som inte känns bra. Oskyldiga människor som har kommit i vägen och drabbats. Men även det som mina nära och kära har fått utstå, berättade Eddie Andersson 2016 i podcasten Salvan och Diamanten.  

Eddie Andersson valde dock att efter flera år som kriminell söka hjälp för sina problem efter att han förstått att han inte mådde bra av sin livsstil. Han har själv berättat att han märkte av baksidorna med sin livsstil när han inte kunde glädjas åt att hans barn föddes. Det kriminella livet som skulle ge honom massor med pengar och göra honom glad hade istället inneburit något helt annat. Misär och olycka. 

Sigge Dabrowski och Sveriges Radio P3 har gjort en mini-serie om ungdomsligan Familjen i Borlänge. I spelaren ovan kan du höra om inbrottet som Familjen gjorde hos polisen som senare beskrevs som en krigsförklaring. Du hittar serien i sin helhet här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om Familjen tidigare?
Tack för din röst!