Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gör det här med posten är du är bortrest – för att undvika inbrott

- 25/07/2018, 11:48 -

Hur gör du egentligen med din post när du är bortrest? Ser du till att någon hjälper dig ta hand om den, eller låter du den bara ligga kvar tills du kommer hem?

Hur gör du egentligen med din post när du är bortrest? Ser du till att någon hjälper dig ta hand om den, eller låter du den bara ligga kvar tills du kommer hem? 

Om du är en av de som låter den ligga kvar så är du inte ensam. Enligt en undersökning som gjorts av Hem & Hyra är det nämligen så att var fjärde svensk gör likadant. 

Men det kan vara så att du skjuter dig själv i foten när du låter posten bilda hög – det ökar risken att du återvänder hem till en riktigt oönskad överraskning, nämligen heminbrott. 

 – Det är rena rama inbjudningskortet för inbrottstjuven, berättar Göran Landvall, nationellt sakkunnig på polisen i en intervju med Hem & Hyra.  

Många känner till att professionella tjuvar åker runt och rekar innan de slår till. Exempelvis genom att kolla hur länge bilen varit borta, eller hålla koll på om någon anländer eller lämnar bostaden. Men något som många inte vet är att en full brevlåda eller postbox, mer än något, är ett tydligt tecken på att man inte är hemma. 

Har du brevinkast?

Postbox
Oavsett om du har postlåda, postbox eller brevinkast kan det vara viktigt att se till att någon tar hand om posten. Bildkälla: Unsplash.

Undersökningen visade också att personer som bor på mindre orter är mycket mer medvetna om att se till att posten tas hand om av en närstående, än folk i storstäder är. Och gällande män och kvinnor, är kvinnor lite duktigare än män på att få brevlådan tömd. 

Något som också kommit fram är att personer med brevinkast är mycket sämre på få posten omhändertagen än de med brevlåda. Men det man kanske glömmer är att det faktiskt är väldigt lätt att kolla till posten, även i ett brevinkast. 

Det enda man behöver göra är att öppna brevinkastet och kika in. 

– Det är lika viktigt här. Att ha en massa brev på golvet är likt förbaskat ett tecken på att ingen är hemma, det är bara för tjuven att kika in, förklarar Göran Landvall. 

Stulen identitet

Gardiner.
För att få det att se ut som att någon är hemma kan man justera gardinerna. Bildkälla: Unsplash

Förutom just risken för inbrott kan den som slarvar också riskera att få sin identitet stulen. 

– En massa post med uppgifter om dig och din person är guld värt för en id-kapare. Och ju fullare lådan är desto lättare är det att att komma åt breven, säger Göran Landvall.

Tips att ha med sig

Så hur gör man för att bäst undvika inbrott?

Enligt Göran finns det några praktiska saker man kan be en närstående göra för att få det att se ut som att någon är hemma. 

  • Justera då och då persienner och gardiner
  • Installera timers som tänder och släcker lampor vid olika tider
  • Lämna radio eller annat ljud på då och då 

Ska du bort på semester snart? Då kan det också vara bra att läsa dessa artiklar. 

Polisen varnar: Därför ska du plocka upp mynt som ligger utanför din dörr

Ingen semester i sommar? Här är resmålen för dig i vinter

Rädd för att åka på semester? Då kan du lida av hodofobi