Mars
Om du vill se planeten Mars har du nu världens chans! - Foto: Unsplash/TT

Mars kommer att synas tydligt – så gör du för att se den

Om du vill se planeten Mars har du världens chans. Men hur ska du göra för att få syn på den röda planeten? Här är allt du behöver veta.


Gillar du rymden? Klart du gör, rymden är ju awesome! 

Och den närmsta tiden kommer det kännas som att rymden är närmare än någonsin. Det börjar redan fredagen den 27 juli, då man kommer kunna se en helt fantastisk blodmåne i Sverige – läs mer om det här!

Men för dig som inte kan få nog av trevliga himlafenomen kommer det mer. Med start i slutet av veckan kommer du nämligen kunna se vår närmaste grannplanet Mars väldigt tydligt. 

Anledningen är att Mars kommer lägga sig precis "bakom" jorden, vilket gör att den kommer vara rakt mitt emot solen sett från vårt perspektiv. Den röda planeten kommer därför lysa riktigt starkt, ungefär som en flygplan som går ner för landning, enligt brittiska tidningen Metro. 

Och, dess röda färg gör att du inte kommer att kunna missa den. Dessutom rasar just nu en stor sandstorm på Mars vilket gör att planeten kommer att synas väldigt tydligt. Mars, som är döpt efter den romerska krigsguden med samma namn, kommer enligt Metro vara synlig en bit in i augusti. 

Om du vill få syn på planeten ska du titta ganska långt ner på stjärnhimlen söderut, nära horisonten.

Varför är Mars röd?

Det finns en anledning till att Mars kallas "den röda planeten". Dess yta är nämligen täckt av järnoxid, med andra ord rost, som finns i båda atmosfären och på ytan. På Mars finns också solsystemets högsta berg, Olympus Mons. 

Mars närhet till jorden och dess röda färg har fascinerat människor världen över i tusentals år. Det har spelat en stor roll i religiösa sammanhang och i horoskop i flera kulturer. Länge trodde man att det bodde avancerade varelser på planeten, och så sent som på 1700-talet uppgav astronomer att man sett städer och kanaler på Mars yta. 

Idag vet vi att det inte finns något avancerat liv på Mars, men planeten fortsätter att fascinera oss och påverka oss, inte minst i populärkulturen. Mars har två månar, Phobos och Deimos

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du kolla?
Tack för din röst!