Stockholm

Elin Ersson, 21, stoppade utvisning – ställde sig upp på flygplan

Elin Ersson, 21
Elin Ersson har blivit känd över hela världen. Foto: TT

Elin Ersson har på bara några dagar blivit känd över hela världen för sitt agerande på ett flygplan i början av veckan. Här är allt du behöver veta.


Läs mer

Veckans stora snackis har varit den video från i måndags som spridits snabbt på Facebook, där 21-åriga Elin Ersson från Göteborg stoppar en deportering till Afghanistan genom att vägra sitta ner på ett flygplan. 

Videon, som på sett över fyra miljoner gånger bara på Facebook, och som delats över 50 000 gånger, visar hur Elin sänder live från flygplanet i nästan en kvart. 

Och reaktionerna har varit både hyllande och fördömande. Liberalernas ungdomsförbund twittrade så här på tisdagen: 

Även bland videons kommentarer finns många som hyllar Erssons handlingar. 

”Ditt mod är en ljuspunkt dessa mörka dagar”, skriver en i kommentarsfältet. ”Du är stark! Vi är många som är med dig”, skriver en annan. 

"Elin Ersson verkar bli Sveriges största internationella opinionsbildare 2018", skriver sångerskan Malena Ernman på Twitter. 

Har fått stark kritik

Men alla tycker inte Elin är någon bra förebild. Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, skriver på sin Facebook-sida att samhället bör reagera kraftigt "genom att börja döma de som begår sådana här brott i samband med aktioner ägnade att försvåra och försena utvisningar till hårdare påföljder".

"I en rättsstat ska demokratiskt fattade beslut respekteras. Illa när medborgare beslutar att ta lagen i egna händer", skriver Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell på Twitter.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Elin Ersson själv så här om kritiken:

– Jag tycker inte förseningar är ett argument när det handlar om människoliv. Vad gäller slöseri med skattemedel så slösar svenska staten redan enormt mycket pengar med alla deportationer som sker.

En världsnyhet

Men det är inte bara här i Sverige Elin Ersson blivit uppmärksammad. Flera stora internationella medier som The Guardian, Al Jazeera, Washington Post och CNN har skrivit om fallet. Elin har helt enkelt blivit en världskändis. 


The Independent
CNN
New York Times

Kan bli rättsfall

Enligt Dagens Nyheter räknas inte Elin Erssons handling som luftsabotage, eftersom hon köpt biljett, gått på och sen avvisats av piloten. 

Däremot har flygbolaget Turkish Airlines rätt att stämma henne i en civilrättslig process.

Mannen som skulle utvisas, en afghansk man i 50-årsåldern, fick också kliva av planet, skriver Dagens Nyheter. Mannen är tidigare dömd i Sverige till två års fängelse, men domen har inget att göra med utvisningen, skriver DN. 

– Jag hade ingen information om honom tidigare och har inte tagit reda på något efteråt. Det var honom som människa som jag försökte hjälpa, och inte fokusera på vad han tidigare hade gjort i sitt liv, säger Ersson till DN

Tycker du Elin Ersson gjorde rätt?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.