Brudpar pussas på stranden, blombukett
Det finns flera traditioner man kan följa när man ska gifta sig, bland annat att bära något blått. - Foto: Unsplash

Något lånat, något blått, något fått – det här betyder det

Är det snart tid för ert bröllop? Har du full koll på allting? En gammal tradition är att bruden ska ha något gammalt, något nytt, något lånat, något blått och något fått på sin bröllopsdag. Det här betyder sägnen!


Du kanske har hört att bruden som ska gifta sig ska ha något gammalt, något nytt, något lånat, något blått och något fått? Vet du vad traditionen betyder och var den kommer ifrån? 

Nyheter24 ska berätta det för dig!

Något nytt

Att ha något nytt ska ge lycka och framgång i brudens framtida liv med sin partner. Något nytt ska symbolisera att brudparet skapar en ny familj som ska finnas för alltid. Men vad kan det vara som är något nytt?

Något nytt kan vara brudklänningen, vigselringarna, brudbuketten eller kanske brudens underkläder.

En klänning kan vara något nytt. Bildkälla: Unsplash

Något lånat

Under bröllopsdagen ska du låna något av en kvinna, helst från en lyckligt gift som du sen lämnar tillbaka på kvällen. Något lånat ska vara en symbol för att brudens närmsta ska finnas där för henne i framtiden om hon skulle behöva hjälp.

Något blått

Blått betyder trohet och lojalitet och också två saker du vill ha i ditt äktenskap. Vissa brukar ha blått i sin brudbukett eller blå underkläder. 

Om du får en blombukett kan det bringa lycka. Bildkälla: Unsplash

Något fått

Det sägs att brudparet ska ha en peng i varje sko och att det ska bringa extra lycka och rikedom in i äktenskapet.

Något gammalt

Något gammalt finns för att föra traditioner vidare och symboliserar också länken mellan bruden och mamman. Det kan vara ett gammalt smycke bruden lånar av sin mamma eller mormor men det kan såklart också bara vara något gammalt, skriver Bröllopsdekorationer på sin sajt.

Något gammalt kan vara en ring som du har ärvt av din mormor. Bildkälla: Unsplash

Många som planerar sitt bröllop glömmer ofta bort att det är deras dag och att de inte ska tillfredsställa alla. Det är ert bröllop och er dag. Såklart vill ni att alla gästerna ska njuta och ha det bra men det får inte gå ut över er kärleksdag som ska handla om er. Mamma, mormor och svärmor får säga sitt men var tydliga med att det är ert beslut och ert bröllop. Vill ni läsa om tio vanliga misstag par gör när de planerar sitt bröllop så kan du göra det här.

Se mer i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du gifta dig?
Tack för din röst!