Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker som blir sämre i Sverige – på grund av det varma vädret

- 31/07/2018, 20:01

Temperaturen som Sverige haft de senaste månaderna tillhör inte vad vi är vana vid. Därför är det vissa saker som kommer se lite annorlunda ut under hösten. Räkna med dyrare mat, fler insekter och syltkris.

Sommaren 2018 har inte varit en vanlig sommar, utan den varmaste vi någonsin sett i Sverige. Detta kommer i sin tur påverka vissa saker som vi kanske tar för givet, som svampplockning och sylt. 

1. Dåligt med svamp i skogen

Varmt och torrt väder är inget som gynnar svamparna i skogen. Men för den som älskar att plocka kantareller på hösten är det inte riktigt helt kört ännu. Det krävs dock att det kommer en hel del regn framöver. Kantareller gillar när det kommer ett jämnt återkommande regn medan karljohan kan dyka upp efter just en varm och torr sommar, bara det kommer kraftigt regn under en kortare period. Detta har SVT skrivit om tidigare år. 

Kantareller.
På grund av värmen kan det bli ett dåligt svampår. Bildkälla: Emil Langvad / TT

2. Ont om bär

I år kan det bli en riktig syltkris. Värmeböljan har bränt bort tillgången på de vilda bär vi brukar ha gott om, som lingon och blåbär. Framförallt i Västerbotten, Jämtland, Hälsingland men även i Småland har bären till följd av det torra vädret torkat bort, det skriver Expressen

Torkade blåbär
Bären har torkat bort. Bildkälla: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

3. Dyrare mat

Värmen innebär sämre skördar för svenska bönder och Daniel Emilson som är presstalesperson för branschorganisationen Livsmedelsföretagen säger till Expressen att han bedömer att det kommer leda till att maten blir dyrare under hösten. Exakt vilka varor och hur mycket priset kommer höjas är enligt honom svårt att säga. Men det är framförallt spannmålet som påverkas. 

– I år kommer vi inte klara av att vara självförsörjande på basvaran spannmål, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen till Expressen.

Vete
På grund av dåliga skördar kan matpriserna stiga. Bildkälla: Vilhelm Stokstad / TT

4. Fisken dör

Laxbeståndet hotas av värmeböljan. På grund av hettan har bland annat Örekilsälven blivit ovanligt grund och detta har lett till att laxar dör. Laxarna får svampangrepp och dör, många av de laxar som dött är honor vilket påverkar beståndet ännu mer, det skriver Fiskejournalen.  

Död lax
När värmen i vattnet stiger kan laxen bli sjuk och dö. Bildkälla: Patric Söderström / SCANPIX/ TT

5. Fler insekter

Det varma vädret gör att insekter trivs extra bra. Både skadeinsekter som tallstekel och bladlöss och vanliga sommarinsekter som getingar trivs. Tallstekeln har gått till större angrepp i södra Sverige, skriver Aftonbladet. Trots att getingarna är fler och kan upplevas som jobbiga ska du försöka uppskatta dem. De hjälper nämligen att pollinera och att hålla undan skadeinsekter, skriver SVT

Geting
Getingar och andra insekter trivs i värmen. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

Är du trött på värmen? Här är fem platser du kan resa till där det är svalt och skönt nu