Det blir ont om både svamp och bär i skogen efter värmeböljan.
Vissa saker som vi tar för givet, som sylt, kan det bli ont om efter värmeböljan. - Foto: Christine Olsson / Johan Nilsson/Gorm Kallestad / NTB scanpix/TT

5 saker som blir sämre i Sverige – på grund av det varma vädret

Temperaturen som Sverige haft de senaste månaderna tillhör inte vad vi är vana vid. Därför är det vissa saker som kommer se lite annorlunda ut under hösten. Räkna med dyrare mat, fler insekter och syltkris.


Sommaren 2018 har inte varit en vanlig sommar, utan den varmaste vi någonsin sett i Sverige. Detta kommer i sin tur påverka vissa saker som vi kanske tar för givet, som svampplockning och sylt. 

1. Dåligt med svamp i skogen

Varmt och torrt väder är inget som gynnar svamparna i skogen. Men för den som älskar att plocka kantareller på hösten är det inte riktigt helt kört ännu. Det krävs dock att det kommer en hel del regn framöver. Kantareller gillar när det kommer ett jämnt återkommande regn medan karljohan kan dyka upp efter just en varm och torr sommar, bara det kommer kraftigt regn under en kortare period. Detta har SVT skrivit om tidigare år. 

På grund av värmen kan det bli ett dåligt svampår. Bildkälla: Emil Langvad / TT

2. Ont om bär

I år kan det bli en riktig syltkris. Värmeböljan har bränt bort tillgången på de vilda bär vi brukar ha gott om, som lingon och blåbär. Framförallt i Västerbotten, Jämtland, Hälsingland men även i Småland har bären till följd av det torra vädret torkat bort, det skriver Expressen

Bären har torkat bort. Bildkälla: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

3. Dyrare mat

Värmen innebär sämre skördar för svenska bönder och Daniel Emilson som är presstalesperson för branschorganisationen Livsmedelsföretagen säger till Expressen att han bedömer att det kommer leda till att maten blir dyrare under hösten. Exakt vilka varor och hur mycket priset kommer höjas är enligt honom svårt att säga. Men det är framförallt spannmålet som påverkas. 

– I år kommer vi inte klara av att vara självförsörjande på basvaran spannmål, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen till Expressen.

På grund av dåliga skördar kan matpriserna stiga. Bildkälla: Vilhelm Stokstad / TT

4. Fisken dör

Laxbeståndet hotas av värmeböljan. På grund av hettan har bland annat Örekilsälven blivit ovanligt grund och detta har lett till att laxar dör. Laxarna får svampangrepp och dör, många av de laxar som dött är honor vilket påverkar beståndet ännu mer, det skriver Fiskejournalen.  

När värmen i vattnet stiger kan laxen bli sjuk och dö. Bildkälla: Patric Söderström / SCANPIX/ TT

5. Fler insekter

Det varma vädret gör att insekter trivs extra bra. Både skadeinsekter som tallstekel och bladlöss och vanliga sommarinsekter som getingar trivs. Tallstekeln har gått till större angrepp i södra Sverige, skriver Aftonbladet. Trots att getingarna är fler och kan upplevas som jobbiga ska du försöka uppskatta dem. De hjälper nämligen att pollinera och att hålla undan skadeinsekter, skriver SVT

Getingar och andra insekter trivs i värmen. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

Är du trött på värmen? Här är fem platser du kan resa till där det är svalt och skönt nu

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det för varmt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.