Max Tegmark, Spacex
Max Tegmark är professor inom fysik. - Foto: Unspalsh, Lars Pehrson/SvD/TT

Här är Max Tegmarks sommarprat 2018

Max Tegmark var sommarvärd första gången 2008. Nu ska han prata om vad som håller på att hända med AI, artificiell intelligens och hur det kan hjälpa eller stjälpa mänskligheten. Han berättar också om när han åt sushi med Jeff Bezos och var hemma hos Bill Gates.


Max Tegmark är forskare inom AI och fysik. Han är 51 år och är född i Stockholm men bor nu utanför Boston. 

Max var sommarvärd för första gången år 2008 men nu ska ha prata om vad som håller på att hända med AI, artificiell intelligens och hur det kan hjälpa eller stjälpa mänskligheten.

Varför har vi haft så många skogsbränder i sommar undrar många. Det är för att det har varit så varmt i sommar, men varför har det varit så varmt? 

– Vi bygger massa teknik som pumpar ut koldioxid i atmosfärsen. Det hade varit bra om vi hade planerat bättre i förväg, säger Max i sitt sommarprat. 

Max berättar att han för några veckor sedan var hemma hos Microsftgrundaren Bill Gates. Hans hem såg ut som ett mellanting mellan en bostad och ett museum. 

– Det kändes som att jag hade landat på en helt ny planet.

Bill Gates, Amazons grundare Jeff Bezos och den legendariska investeraren Warren Buffet är miljonärer och äger mer än vad den fattigaste halvan av USA:s befolkning gör tillsammans. Mer än 160 miljoner amerikaner.

Och varför pratar Max om det här i sitt sommarprat? Jo för han jobbar med AI, Artificial intelligence. Han tror att med hjälp av AI kommer klyftorna mellan rika och fattiga bli mindre med tiden.

– För mig är AI mer än bara teknik, det har mycket med politik att göra också för att fler människor ska ha råd med lika mycket.

Här kan du lyssna på hela Max sommarprat om AI.

Max är också professor i fysik vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i Boston. 

Han har också dubbel examen, som civilingenjör i teknisk fysik vid Kungliga Tekniska högskolan och civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Leder The Future of Life Institute, en organisation som verkar för att tekniken ska hjälpa mänskligheten.

Max är professor i fysik vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i Boston. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

Det här är AI

AI eller Artificiell Intelligens är intelligens som maskiner uppvisar. Det handlar främst om att man lär maskiner att tala, lösa problem och forma egna tankar, det vill säga sådant som förr bara har varit möjligt hos en människa. Många hoppas att AI i framtiden ska underlätta för människan på flera sätt, genom exempelvis självkörande bilar, vilket techworld har skrivit om tidigare. 

Se mer i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du var AI är?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.