Fredag 21 Jan
Stockholm

Här är Max Tegmarks sommarprat 2018

Max Tegmark, Spacex
Max Tegmark är professor inom fysik. Foto: Unspalsh, Lars Pehrson/SvD/TT

Max Tegmark var sommarvärd första gången 2008. Nu ska han prata om vad som håller på att hända med AI, artificiell intelligens och hur det kan hjälpa eller stjälpa mänskligheten. Han berättar också om när han åt sushi med Jeff Bezos och var hemma hos Bill Gates.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Max Tegmark är forskare inom AI och fysik. Han är 51 år och är född i Stockholm men bor nu utanför Boston. 

Max var sommarvärd för första gången år 2008 men nu ska ha prata om vad som håller på att hända med AI, artificiell intelligens och hur det kan hjälpa eller stjälpa mänskligheten.

Varför har vi haft så många skogsbränder i sommar undrar många. Det är för att det har varit så varmt i sommar, men varför har det varit så varmt? 

– Vi bygger massa teknik som pumpar ut koldioxid i atmosfärsen. Det hade varit bra om vi hade planerat bättre i förväg, säger Max i sitt sommarprat. 

Max berättar att han för några veckor sedan var hemma hos Microsftgrundaren Bill Gates. Hans hem såg ut som ett mellanting mellan en bostad och ett museum. 

– Det kändes som att jag hade landat på en helt ny planet.

Bill Gates, Amazons grundare Jeff Bezos och den legendariska investeraren Warren Buffet är miljonärer och äger mer än vad den fattigaste halvan av USA:s befolkning gör tillsammans. Mer än 160 miljoner amerikaner.

Och varför pratar Max om det här i sitt sommarprat? Jo för han jobbar med AI, Artificial intelligence. Han tror att med hjälp av AI kommer klyftorna mellan rika och fattiga bli mindre med tiden.

– För mig är AI mer än bara teknik, det har mycket med politik att göra också för att fler människor ska ha råd med lika mycket.

Här kan du lyssna på hela Max sommarprat om AI.

Max är också professor i fysik vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i Boston. 

Han har också dubbel examen, som civilingenjör i teknisk fysik vid Kungliga Tekniska högskolan och civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Leder The Future of Life Institute, en organisation som verkar för att tekniken ska hjälpa mänskligheten.

Max är professor i fysik vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i Boston. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

Det här är AI

AI eller Artificiell Intelligens är intelligens som maskiner uppvisar. Det handlar främst om att man lär maskiner att tala, lösa problem och forma egna tankar, det vill säga sådant som förr bara har varit möjligt hos en människa. Många hoppas att AI i framtiden ska underlätta för människan på flera sätt, genom exempelvis självkörande bilar, vilket techworld har skrivit om tidigare. 

Se mer i klippet ovan.

Vet du var AI är?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela