Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

farligt är det att ligga i värmen: "Finns en ökad risk"

- 02/08/2018, 13:52 -

Att mysa till det i sängen hör till vardagen, men det kanske har blivit lite mindre av den varan i värmen. När du är överhettad kan sexlusten minska, och det kan till och med vara farligt att köra på för mycket mellan lakanen när det är så här varmt.

Det har varit sjukt varmt i Sverige riktigt länge nu, och mycket har handlat om att överleva värmen och kunna sova. Men nu när det har varit så här varmt under en längre tid vill man såklart också kunna leva sitt liv som vanligt och göra sånt som man brukar. Som att ha sex till exempel. 

Men kan det vara farligt att ha sex när det är så här varmt?

Att ha sex är en fysisk ansträngning för kroppen. Du svettas mer, hjärtrytmen ökar och du blir varm. Lite som ett träningspass. 

– När vi blir utsatta för värme får vi mer blod i huden, och mindre blod blir kvar i kroppen. Hjärtat måste slå snabbare för att syresätta alla organ och man svettas, så det går åt mycket mer vätska, säger docent Mare Löhmus Sundström, forskare inom miljömedicin, till Nyheter24

Löhmus Sundström säger att utsätter man sig för fysisk ansträngning så eldar man på värmen inuti kroppen och man måste svettas ännu mer för att hålla kroppstemperaturen.

Det som kan hända om man utsätter kroppen för fysisk ansträngning, som att ligga, är att man tappar vätska och då blir blodet tjockare och svårare att pumpas runt. Det ökar i sin tur risken för blodpropp. Svettas man väldigt mycket blir man av med salter i kroppen. Dricker man sedan bara vatten får man väldigt låga halter av mineraler i kroppen, vilket kan vara farligt. 

Ett heterosexuellt par som har sex
Att anstränga sig fysiskt i värmen kan vara farligt. Bildkälla: Shutterstock

– Sex i sig självt ökar sannolikheten att drabbas av hjärtattack. Det är ovanligt men det finns en ökad risk, och värmen ökar denna risk ytterligare, säger Mare Löhmus Sundström.

En annan sak du kan drabbas av om du anstränger dig i värmen är värmeslag, detta är ett mycket akut tillstånd som är ovanligt. Det innebär att kroppen inte klarar av att hålla kroppstemperaturen, och helt enkelt kokas inifrån. Drabbas man av värmeslag kan man få skador på organ. Att man skulle drabbas av värmeslag av att ha sex i värmen tror dock Mare Löhmus Sundström inte hör till det vanliga. 

– Det skulle möjligtvis vara om man redan är på väg mot värmeslag men inte känner av det ännu, kanske som en effekt av endorfiner. Då kanske man tar ett dåligt beslut att ha sex ändå. Men när man är på väg mot värmeslag mår man ofta så dåligt att man inte tänker på sex, säger hon till Nyheter24. 

Du kanske har märkt att du inte är riktigt lika sugen på att ligga nu, och det är helt normalt. När kroppen måste fokusera på att hålla kroppstemperaturen på en bra nivå så prioriteras andra kroppsliga funktioner ner, som exempelvis sexlust. 

Ett kvinnligt par som har sex
Det är helt normalt att kan känner sig mindre sugen när det är så här varmt. Bildkälla: Shutterstock

Mare Löhmus Sundström säger att man ska vara försiktig med fysisk ansträngning när det är så här varmt, och att det är viktigt att lyssna på kroppens signaler. 

Vill man ändå ligga kan det vara bra att se till att man känner sig pigg och frisk, har bra vätskebalans och att kanske inte hålla på riktigt lika länge som vanligt. Det kan också vara bra att passa på under dygnets svalare timmar, som tidig morgon eller sen kväll. 

Om du har eller har haft sex så borde du hålla lite koll på om du blir ovanligt trött och seg. Du borde också hålla koll på om det blir svårt att tänka klart, du blir förvirrad eller spyr. Då är det dags att dricka vatten och försöka svalka sig. Ett tecken du verkligen borde se upp för är om du slutar svettas men får varm och torr hud, det kan vara ett tecken på värmeslag. 

Svårt att sova? Därför ska du inte sova naken i värmen