Manliga kriminalvårdaren ljög om grov misshandel, misstänks nu för falskt larm.
Kriminalvårdare ljög om knivattack - Foto: TT / Vidar Ruud / Johan Nilsson

Kriminalvårdare ljög om knivöverfall – misstänks för falskt larm

I Härnösand anmäldes det i helgen en knivattack mot en kriminalvårdare​. Men förundersökningen är nedlagd, meddelar polisen. Kriminalvårdaren har nu medgett att han lämnat falska uppgifter.


I helgen anmäldes det att en man, som jobbar som kriminalvårdare på Saltviksanstalten i Härnösand, blivit attackerad med kniv i ett trapphus.

Enligt anmälan ägde attacken rum när mannen var på väg till jobbet under lördagkvällen. Kriminalvårdaren sa att han blev överfallen och grovt misshandlad.

Men trots vad polisen kallar en "omfattande utredning" har de inte hittat något som stödjer mannens påståenden och berättelse, och polisen började ana oråd.

Senare under förhör så erkände kriminalvårdaren att han ljugit och lämnat falska uppgifter. Nu har då utredarna fastställt att händelsen aldrig ägt rum och kriminalvårdaren ska ha ljugit, och han misstänks nu för falskt larm.

Eva Jagebo Bonnerud från Polisen i Västernorrland har sagt till SVT att det från början funnits frågetecken kring mannens berättelse om knivattacken.

– Det är Kriminalvården som blivit mest drabbad, säger hon till SVT.

Vittne har berättat för SVT att kriminalvårdaren hade en kniv i buken, och fördes till sjukhus efter det påstådda överfallet. 

– Det stämmer att mannen hade skador. Men det finns ingen utomstående som har orsakat dem, säger Anders Olsson, hos polisen i Västernorrland, till SVT.

Bara två dagar innan den påhittade attacken påstods ha ägt rum fick Saltviksanstalten ett hot över telefon, enligt Aftonbladet.

– Natten till fredagen rings det in ett hot mot anstalten som gick ut på att man ska stå utanför och vänta på de som slutar jobbet, berättade Ulf Mossberg för Aftonbladet.

Enligt kriminalvården är inte mannen på jobbet.

– Det är en tragisk händelse och vi har haft ett möte med personal och berättat om att polisen lagt ned förundersökningen. Den personal som behöver kommer att få hjälp. Vi har aktiverat krisstöd, säger Radomir Sarkan, chef för anstalten Saltvik till TT, enligt SVT.

Tidigare i sommar fick polisen larm om att en dömd mördare rymt från kriminalvårdens transport utanför Laxå. Polisen har nu utfärdat en internationell efterlysning för att hitta mannen, läs mer om det här.

Och inte nog det, bara igår rymde ytterligare en fånge från kriminalvården. Den här gången ska det handla om den morddömde fången Imad Alzuriey som har rymt under en bevakad permission,läs mer om det här.

Relaterat
Har du ljugit för polisen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Peter Forsbergs skada kunde kostat honom livet: "Ganska stor operation"

Orsa: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har gått av vägen och voltat", skriver polisen på sin hemsida.

Systembolagets hösttips – det ska du dricka till 5 klassiska svamprätter

1 timme sedan
Svampsäsongen är här och med det också antalet rätter gjorda på den egenplockade svampen. Men den stora frågan är vad man ska matcha till rätten och hälla i glaset.

Ryssland: Ny drönarattack av Ukraina

1 timme sedan
En ukrainsk drönare har slagit ner i den ryska staden Kursk, omkring nio mil från den ukrainska gränsen, hävdar ryska myndigheter.

Polisen i Österåker rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört av vägen i Roslags-Kulla.", skriver polisen på sin hemsida.

Dödssiffran stiger efter fabriksbrand

1 timme sedan
Dödssiffran har fortsatt stiga efter branden på en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Totalt har nio personer omkommit efter att ytterligare två personer bekräftats döda. Fyra av de döda ska vara brandmän.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.