Ölpriset kan komma att öka och det beror på den galna värmen.
Ölpriset kan gå upp inom en snar framtid. - Foto: Erik Simander/TT/Unsplash

Supertorkans skrämmande konsekvens – nu kan ölen bli dyrare

Är torkan slutet för billig öl i Sverige? Ja, det kan faktiskt vara så att ölprserna höjs inom en snar framtid. Här är allt vi vet.


Att den här sommaren har varit torr och varm har väl knappast någon missat? Inte nog med att det varit varmt och klibbigt dygnet runt, värmen och regnbristen har också orsakat stora skador, med bränder som härjat i skog och mark. 

Även bönderna har haft det tufft, och nu ser det ut som att sommaren 2018 kan få riktigt tråkiga följder – nämligen höjt pris på öl. 

Det är helt enkelt så att råvarupriserna på de ingredienser som behövs när man brygger öl har gått up rejält på grund av den dåliga skörden. 

– Det är många faktorer som påverkar ölpriset, så helt säker kan man inte vara. Däremot vet vi att vi på grund av torkan har vi fått en sämre skörd i hela Europa, och att priset på maltkornet stigit kraftigt. Så råvarukostnaderna för att producera öl kommer stiga, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen, till Nyheter24

Men inte nog med att värmen gör att det finns mindre malt, det kan också bli sämre kvalitet.  Enligt P4 Halland, som pratat med Dieter Nowack som är inköpschef och ansvarig för kundförsörjning på Viking Malt. 

– Det blir mindre kärnor så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl, det kan också påverka hållbarheten på ölet också, säger Nowack till SR. 

Dyrare och sämre alltså, låter inte så kul. 

Blir dyrare att brygga öl

Branschorganisationen Sveriges Bryggerier menar att det inte går att vara helt säker på hur de ökade råvarupriserna kommer att påverka priserna i butik. Det beror på att olika bryggerier har olika sätt att köpa in råvaror och bunkra upp. 

– Men ja, generellt sett är det ju så att om råvarupriserna går upp går också produktionskostnaderna upp. Den kostnaden måste sen "tas ut" någonstans, men sen hur det påverkar priserna i handeln vet vi inte, säger Sveriges Bryggeriers presskontakt Erika Danckwardt-Lillieström till Nyheter24. 

Här är 5 andra saker som kommer påverkas negativt av värmen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du trött på torkan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.