Stockholm

Idag kan värmerekordet slås – så varmt blir det där du bor

Det kan bli upp till 30 grader varmt
Nu kommer värmeböljan till Sverige. Foto: TT

En värmebölja är på väg in över Sverige och det kommer att bli riktigt varmt. Temperaturer på runt 30 grader, men det ser inte ut att hålla i sig då helgen ser ut att bjuda på både regn och åska.


Läs mer

Den svenska sommaren har varit ovanligt varm, faktiskt den varmaste sedan man började att föra statistik för 260 år sedan. 

I början av veckan rapporterades det om att en värmebölja från Afrika skulle leta sig upp till Sverige. Samma värmebölja som ledde till nästan 50 grader i Portugal och Spanien i slutet av förra veckan. 

Dock kommer det inte att bli samma temperaturer i Sverige. Under onsdagen visar prognoser att det kommer bli temperaturer på upp mot 30 grader på flera ställen i landet. I Götaland kommer det vara runt 30 grader och i Svealand mellan 26 till 30 grader.

Det kan även bli så att det tidigare värmerekordet slås. Igår sa meteorologen Jesper Blomster på SMHI till Dagens Nyheter att det kan bli upp till 35 grader varmt på onsdagen. Något som skulle slå det tidigare rekordet på 34,6 grader. 

– Nere över de södra och östra delarna av landet blir det rejält varmt. Man kan nog räkna med uppemot 35 grader på sina håll, säger han till DN.

I norra Sverige blir det inte lika varmt, där ser temperaturerna ut att hamna på 20 grader. Vid kusten kommer det att bli temperaturer strax under 30 grader, runt 28 grader ungefär, skriver Expressen

Under onsdagen blir det runt 30 grader varmt. Bildkälla: TT

Torsdagen kommer också att bjuda på värme och höga temperaturer. Dock ser det inte ut som den här värmen kommer att stanna så länge för helgen ser ut att bjuda på både regn och åska – och även risk för översvämningar. I Värmland, Halland och även Skåne ser det framförallt ut att bli en blöt helg. 

– Det kan komma jättemycket regn på ett ställe, med åska och skyfall, men inte särskilt mycket i området runtomkring. Det är problemet med den här årstiden, regnet faller fläckvis, säger Tora Tomasdottir, som är meteorolog på Storm, till Expressen. 

Natten till tisdagen var det faktiskt minusgrader på tre platser i Sverige – ja, du läste rätt. Vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Orkar du inte vänta på svalare väder i Sverige? Här är fem platser du kan resa till där det är svalt och skönt nu. 

Längtar du till hösten?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.