Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Att leva i en dålig relation är lika farligt för hälsan som rökning

Nyheter | 09/08/2018 11:09

Många som har en dålig relation har förhoppningen om att den kan bli bättre under semestern. Men tyvärr är det flest par som ansöker om skilsmässa efter sommaren. Nu visar en ny studie att det är lika farligt att leva i en dålig relation som att röka.

Sommaren är snart över och de flesta börjar återgå till vardagen som består av jobb eller skola. Man kan kanske tro att all stress från vardagen la sig under semestern och att par fick tid att rå om varandra? Fel. 

Visste ni att det är efter sommaren som flest ansöker om skilsmässa i Sverige? Det kanske är bra eftersom en ny studie visar att det är lika farligt för hälsan att vara i en dålig relation som cigaretter och alkohol. 

I studien granskade forskare – från universiteten i Michigan och Nevada – 400 äktenskap. Forskarna undersökte hur personer som levde i en relation med få bråk mådde och jämförde med personer i en relation som levde i en relation med konstanta bråk.

– Vi fann att om man lever i en dålig relation med många konflikter så påverkar det hälsan på samma sätt som om man hade druckit eller rökt under samma tidsperiod, förklarade forskaren Rosie Shrout i samband med att resultaten presenterades. 

Konflikter kan leda till ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen eftersom konflikter brukar ge stresspåslag. Och konstant stress kan påverka hjärtat. Forskarna kom också fram till att älta samma problem utan att komma någonstans med det, är farligt. Att leva med en partner som alltid är defensiv mot dig i diskussioner påverkar också hälsan negativt. 

Par ligger i en säng
Flest par skiljer sig efter sommarens semester. Bildkälla: Unsplash

Nyheter24 har tidigare pratat med relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander, som driver sajten relationsexperten. Hon berättar att hon ofta får prata med klienter om varför den ena, eller den andra partnern, är mer på eller mer av. 

– Det är en obalans och det blir som en katt-råtta-lek där den ena jagar den andre, som mer och mer drar sig undan. Ett annat tecken kan vara att man i förälskelsen lovat varandra många saker som man nu börjar dra tillbaka eller inte ens vill prata om. Man kanske har berättat väldigt intima saker som man nu inte riktigt vill ta upp, eller ens kännas vid, berättar Sander för Nyheter24. 

Vill du läsa hela intervjun med relationsexperten kan du göra det här.

Se mer i klippet ovan.