Ignorera katter oss när vi ropar eller vet de inte vad de heter?
Förstår katter vad de heter? - Foto: Unsplash/Raul Varzar

Förstår katter verkligen vad de heter? Här är svaret

Du vet när du ropar på din katt men inte får någon respons alls? Frågan är bara om det beror på om din katt väljer att ignorera dig, eller om den faktiskt inte förstår vad den heter?


Katter är söta, ibland gosiga och gör exakt som de själva vill och om du har en katt så vet du det. För ena sekunden kanske ni har världens mysigaste stund och andra går din katt iväg och ignorerar dig totalt när du ropar. 

Men är det för att de bara helt enkelt inte orkar med dig och ignorerar dig när du ropar deras namn, eller är det så att de inte är medvetna om vad de heter? 

Hundar till exempel vet vi att de känner igen sina namn, eftersom de kommer när man ropar. Men hur är det egentligen med kissemissar? Anita Kelsey är expert på katters beteenden och har berättar för Metro UK hur det egentligen ligger till. För man undrar ju faktiskt, väljer katter att ignorera oss eller är de inte medvetna om vad de heter?

Kelsey berättar att de inte vet om deras namn som sådana, men att de svarar på toner och repetition. 

– Katter vet inte vad ordet betyder men de agerar på repetitionen och konsekvenserna av ordet. Men de kan också känna igen tonen på rösten, berättar hon. 

– Människor ropar på sina katter med en annan ton och katterna känner igen tonen och ljudet som betyder att de kommer få uppmärksamt från personen. 

Det är tonen, hur man använder ordet, repetitioner och det som kommer efter det som en katt regerar och svarar på snarare än själva namnet. 

2013 gjordes en studie på University of Tokyo där man fann att katter är helt kapabla att känna igen sina ägares röster, men att de ofta väljer att ignorera det. I studien fick 20 katter höra inspelningar av fyra främlingar och deras egna ägares röster. 

När det var deras ägares röster så regerade katterna mer med öron, svans, huvudrörelse, än när det var en främlings röst, skriver Metro UK

Ingen av inspelningarna fick katterna att komma fram när man ropade på dem. Katter är mindre villiga att komma till en när man ropar om man jämför med hundar, som ganska direkt kommer när de hör deras namn.

Nyligen var det internationella kattdagen och då listade Nyheter24 sju anledningar till att du borde skaffa katt. Här kan du läsa mer om det.

Du kanske också vill läsa namnen som var de mest populära kattnamnen i Sverige 2018? Då kan du göra här.

Här kan du läsa 17 saker om katter som alla kattägare borde vet om.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en katt?
Tack för din röst!