Torsdag 27 Jan
Stockholm

8 saker du gör som kan leda till att dina naglar blir sköra

Det finns några saker som kan leda till att dina naglar bli svagare
Här är nio saker som kan påverka hur starka eller svaga dina naglar är. Foto: Daiga Ellaby/Unsplash/Paul Hanaoka/Unspash

Klippa nagelbanden, ha nagellacket för länge eller skriva för mycket på telefonen kan leda till att dina naglar blir svaga. Det kan också bero på brist på järn och B-vitamin – här är åtta saker du gör som kan leda till att dina naglar blir sköra.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns faktiskt flera saker som kan leda till att dina naglar blir svagare. Och en del punkter i listan kanske är saker du kanske inte tänkt på alls. Sajten Prevention har listat åtta saker du säkert gör, som du inte visste gör dina naglar svaga. 

Brist på B-vitamin

Biotin, som är ett B-vitamin, stärker hår och naglar och om du märker att dina naglar är sköra så kan det bero på det. Lax, nötkött, sötpotatis och ägg innehåller biotin men det finns också tillskott med biotin, dock ta upp till nio månader innan man ser något resultat. 

Boven kan vara nagellacket

Eller snarare hur lång tid du låter nagellacket sitta kvar innan du tar bort det. För i nagellack finns ämnen som torkar ut naglarna så dem blir svagare. Så har du haft samma nagellack i fem dagar? Ta bort det och helst låt nageln vila några dagar innan du pimpar naglarna med en ny färg. 

Att låta nagellack sitta för länge är inte bra. Bildkälla: Kris Atomic/Unsplash

Baslack är inte så bra som det låter

Du har säkert trott och hört sedan lång tid tillbaka – börja med ett baslack. Det må få nagellacket att sitta längre, men som vi skrev i ovanstående punkt så är inte det sunt för dina naglar. Enligt experter så finns det andra saker som är mycket bättra att använda innan själva nagellacket. 

Som till exempel handlotion, så smörj in dina naglar med en handkräm för den kommer att lägga sig som ett litet skydd och återfuktar samtidigt. 

Du använder inte handkräm tillräckligt ofta

Varje gång du har tvättat dina händer borde du börja in dem med handkräm, eftersom tvål och vatten gör att händerna blir torra. Då blir även hunden som är närmast dina nagelband torra och även nagelroten. Det betyder att nageln som sedan växer kan lättare gå av. 

Du skriver för mycket på telefonen

Sitter du från morgon till kväll och skriver med folk på sms och Facebook? Antingen på din telefon eller på tangentbordet? Ah, det kan vara så att det är en av anledningarna till varför dina naglar spricker eller går av. 

Att skriva på telefonen mycket kan skada naglarna. Bildkälla: Paul Hanaoka/Unsplash

Du petar ner dina nagelband

Brukar du peta ner dina nagelband eller kanske till och med klippa dem? Det borde du inte göra. Våra nagelband skulle man kunna förklara lite som att det är en barriär som gör att bakterier och liknande inte kan ta sig in. För annars skulle det vara lätt att det leder till infektioner. 

Din nagellacksborttagning är för gammal

När du ska ta bort ditt nagellack nästa gång så tänk på att kolla så den inte är för gammal. Sen så kanske du kan förstå att nackellacksborttagning som innehåller aceton inte är det bästa för dina naglar eftersom det kan göra att dina naglar blir torra. 

Du får inte i dig tillräckligt med järn

Om du märker att dina naglars kanter är lite böjda uppåt och mitten av nageln djup så kan det vara så att du har järnbrist. Är det så att naglarna är så försöka att äta mat som innehåller det, och även gå och göra ett blodprov hos läkaren.

Du kanske också vill läsa om 9 vidriga fakta som får dig att sluta bita på naglarna direkt? Då kan du göra det här.

Visste du det här?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela