En un kronprinsessan Victoria biter på sina naglar, nymålade naglar
Under dina naglar gömmer sig mycket bakterier. - Foto: Unsplash, Lars Hedberg/TT

9 vidriga fakta som får dig att sluta bita på naglarna direkt

Visst kan det kännas befriande att bita på naglarna. Men när det kommer till kritan är det inte så bra trots allt. Inte alls bra, faktiskt.


Det finns en hel del nagelbitare där ute. Antingen biter man för att man är nervös – eller så är det bara en dålig vana. Vad som än gör att man tar sig en tugga så är det kanske dags att sluta. I alla fall fundera på det efter du läst dessa hemska fakta som Buzzfeed listat.

1. Under naglarna bor en del mindre trevliga saker

Forskare har undersökt hur mycket bakterier nagelbitare egentligen fick in i munnen. Tre av fyra nagelbitare hade kräk- och diarrébakterier som e-coli i saliven. Bara en av fyra som inte gnager naglar hade dem. 

2. Bakteriekoloni i munnen

En turkisk studie från 2007 visade att de som biter på naglarna har betydligt fler bakterier i sin mun än de som inte biter. När forskarna tog tester på nagelbitare hittade de bajsbakterier – inte så fräscht precis. 

3. Fingrarna tar skada

När du tuggar på dina naglar så ökar risken för bakterieinfektioner runt och under naglarna. Det kan orsaka röda, svullna och varfyllda fingertoppar. Om det blir riktigt illa kan du behöva antibiotika för att det ska läka.

När du tuggar på dina naglar så ökar risken för bakterieinfektioner runt och under naglarna. Bildkälla: Unsplash

4. Operation behövs

Om infektionen går för långt kan den påverka lederna i handen och det kan ge ledinflammation. Om det går riktigt illa kan det krävas operation. Det är ovanligt, men ja det är möjligt.

5. Munherpes

Det är ovanligt men ditt nagelätande kan ge dig munherpes för att du för över bakterier från fingret till munnen. Och om du biter på naglarna kan du även få vårtor i munnen. Inte värt den risken kanske?

6. Naglar är dåliga för dina tänder

Nagelbitning är inte bra för din munhälsa då tänderna skrapas när du biter. Och har man dåliga tänder kan det i absolut värsta fall sluta med att de faller ut då man sliter på tandrötterna, menar tandläkare. 

7. Du får dålig andedräkt

Om du vill kunna prata med folk utan dålig andedräkt så ska du inte bita på naglarna, nagelbitande kan nämligen ge dig motbjudande andetag. Anledningen är att du stoppar i dig bakterier som inte hör hemma i munnen.

8. Bye bye naglar

Biter du för långt in kan du skada nagelbädden, vilket innebär att det inte kan växa ut naglar igen. Då får du gå runt med stumpar i stället.

9. Förändrat bett

Duktiga gnagare byter oftast med samma tänder och i längden kan det påverka tändernas läge. I vissa fall kan hela käken hamna ur position.

Vill du bryta din dåliga vana men vet inte riktigt hur? Här kan du läsa några tips som hjälper dig på vägen.

Se mer i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Biter du på naglarna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.