Tisdag 30 Nov
Stockholm

En person död i badsårsfeber i Halland

Två personer smittades av badsårsfeber i Halland
En person död i badsårsfeber i Halland. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT/Erik Johansen/NTB scanpix/TT

På grund av rekordvärmen i Sverige har risken för att drabbas av badsårsfeber ökat. Nu ska en av de två personerna i Halland som smittats av sjukdomen ha avlidit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den svenska sommaren har varit riktigt varm, och med den värmen har även risken för sjukdomen badsårsfeber ökat. Förra året rapporterades det in 48 fall av vibrioinfektion, något som bland annat orsakar badsårsfeber. Hittills i år så har 58 fall blivit rapporterade, skriver Expressen

Enligt Hallandsposten har en av de två personer som vårdats efter att ha blivit smittade av den allvarliga sorten av badsårsfebern, nu avlidit. De två som smittades hade badsårsfeber och fick blodförgiftning. 

Vad är badsårsfeber?

Sjukdomen kan vara livsfarlig och är en bakterier som trivs i sötvatten eller bräckt vatten, och gynnas av höga temperaturer. Har man sår på kroppen så uppmanas man att inte exponera såret om man badar utomhus. 

 – Badsårsfeber orsakas framför allt av naturligt förekommande vibriobakterier i havs- och sjövatten. Vid höga vattentemperaturer växer bakterierna kraftigt och kan vid bad orsaka infektioner i stora sår som sedan snabbt kan leda till hög feber och blodförgiftning, har Anette Hansen på Folkhälomyndigheten, tidigare sagt till Nyheter24.

– Vibriobakterier lyder under smittskyddslagen för att kunna följa utvecklingen och utbredningen av infektionen i samhället, då kan man upptäcka anhopningar av fall som man i förlängningen kan förhindra. 

Undvik att bada om du har stora sår

Har man ett mindre sår så som myggbett eller ett skrapsår så innebär det att risken är lägre. Men de personer som löper störst risk att smittas är äldre personer eller personer med nedsatt immunförsvar som har stora sår och badar i en sjö eller havet där klimatet gynnat tillväxten av vibriobakterier.

Redan efter ett till tre dygn så kan symptomen dyka upp, men sjukdomen är inte smittsam från person till person. Har man nedsatt immunförsvar eller ett större sår borde man alltså några tänka några gånger extra innan man badar. 

Om du badar och får hög feber så bör du vända dig till en vårdcentral eller det närmaste sjukhuset direkt. 

Här kan du läsa mer om sjukdomen

Läs också: Sjukdomen X och ebola – här är sjukdomarna som kan döda oss alla.

Har du badat i sommar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela