Mannen i 40-årsåldern "fuskvabbade" vid flera tillfällen
Mannen från Södertälje måste nu betala tillbaka nästan 200 000 kronor till Försäkringskassan - Foto: Claudio Bresciani/TT/Shutterstock/Caleb Woods/Unsplash

Man "fuskvabbade" – nu tvingas han betala tillbaka enorm summa

En man från Södertälje "fuskvabbade" och måste nu betala tillbaka en sjuk summa pengar till Försäkringskassan. Rättare sagt, nästan 200 000 kronor.


Att vabba, eller vård av barn, är när du stannar hemma från ditt jobb och tar hand om ditt barn. När man är det får man en ersättning som kallas för föräldrapenning. 

Men nu ska en man i 40-årsåldern från Södertälje betala tillbaka nästan 200 000 kronor efter att ha låtsas vabba, det rapporterar SVT Nyheter. 

Försäkringskassan kräver nu att mannen ska betala 186 000 kronor, efter att ha fått tillfällig föräldrapenning i 286 dagar, utan att ha haft rätt till det. 

Mannen ska ha fått ersättningen för dagar även när barnet varit i skolan eller på förskolan. Försäkringskassans utredning visar att mannen antingen inte haft frånvaro från jobbet, eller varit frånvarande men på grund av semester eller att han varit sjuk, enligt SVT Nyheter. 

För att ha rätt till en tillfällig föräldrapenning så ska man avstå från sitt jobb för att våra sitt barn. Så om man själv är sjuk och får sjuklön, är på semester eller om barnet är på skolan eller förskolan så har man inte rätt att få föräldrapenning. 

Så nu kommer mannen behöva betala tillbaka en riktigt stor summa pengar till Försäkringskassan, och om inbetalningen är sen in så kommer han även att få betala en dröjsmålsränta som ligger på 7,5 procent. Aj, inte så roligt. 

Nyheter24 har även skrivit om en pappa i 30-årsåldern från Göteborg som nyligen åtalades för bidragsbrott. Mannen ska meddelat att han var hemma för vård av sjukt barn vid flera tillfällen, men enligt åklagaren ska han ha gjort helt andra saker. 

Vill du läsa mer om det kan du göra det här. 

Du kanske också vill läsa om den sjukt udda trenden, nämligen att döpa barn efter Ikea-möbler. Japp, du läste rätt. Här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du vabbat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.