Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chockbeskedet: De kommande fem åren kan bli ovanligt varma

- 15/08/2018, 12:41 -
Studien visar att de kommande åren kan bli ovanligt varma

Ny studie visar att det kan bli fem varma kommande år

Johan Nilsson/TT/Priscilla Du Preez/Unsplash

Den svenska sommaren har varit sjukt varm, och det var det även på andra platser runt om i världen. Nu visar en studie att även de kommande åren kan bli ovanligt varma.

Ingen har nog missat de varma temperaturerna som varit i Sverige den här sommaren, faktiskt så blev den svenska sommaren den varmaste på 260 år. Men det är inte bara här i Sverige som det har varit ovanligt varmt, utan stora delar av jordklotet har plågats av värmeböljor under sommaren. 

2018 ser ut att bli ett av de varmaste åren i modern tid.

Men den här sommaren kanske bara är början. För forskare som är verksamma i Storbritannien, Nederländerna och Frankrike har gjort en ny studie där resultatet visar att de kommande fem åren kan komma att bli varmare än vanligt. 

Det var i Nature Communications som studien publicerades och i den kunde man läsa att åren 2018-2022 kommer bli varmare än man trott, skriver Aftonbladet via TT. 

Den visar också att det kan bli riktigt extrema temperaturer. 

Det beror på att jorden, även utan utsläpp och den mänskliga faktorn, varierar i temperatur. Variationen är ofta väldigt liten och under de senaste åren 100 har jordens temperatur i snitt höjts med 0,05 grader var femte år. Och genom variationerna som man följt historiskt, kan forskare också förutspå hur vädret kommer att bli framöver. 

Personer som tittar på solnedgången
De kommande åren kan bli ovanligt varma. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

På kort sikt kan man med hjälp av variationerna avgöra hur mycket nederbörd och vilka temperaturer vi får under ett särskilt år. Och när forskare testade variationsmetoden för att förutspå klimatförändringar så fungerade den väl. 

Metoden har nu använts för att förutspå vädret fem år framöver, och något som forskare uppmärksammar är att det verkar som att framtiden kommer att innebära varmare väder.

Variationerna visar att temperaturen höjts med 0.02 grader bara under 2018. Enligt prognosen kommer den ha höjts ytterligare till 0.03 grader 2019. Och även om skillnaden kan verka liten, så menar forskare att det är en ovanligt hög höjning.

– En höjning med 0,02 grader i det perspektivet är ganska mycket, säger Heiner Körnich, på forskningsavdelning på SMHI, till Aftonbladet. 

– De regionala variationerna kan bli mycket större. Osäkerheten innebär att det även kan bli kallare, men mest sannolikt är att det blir varmare, säger han.

Och exakt hur varmt väder det kan innebära vet vi så klart inte säkert nu. Vi får helt enkelt vänta se hur de kommer att bli. 

Har du tröttnat på sommaren och längtar efter hösten? Här kan du läsa om när den (äntligen) kommer till Sverige.

Är du orolig över klimetet?