Lärare dömd för sexbrott mot barn men får bara åtta månaders fängelse
Lärare döms för sexbrott mot barn - Foto: TT

Lärare döms för sexbrott mot barn – får åtta månaders fängelse

En lärare i Västmanland har nu dömts till åtta månader för sexbrott mot fyra barn som gått på hans skola.


En 40-årig man som tidigare arbetat som lärare på en skola i Västmanland har dömts till åtta månaders fängelse för bland annat sexuellt övergrepp mot barn. Han stod även misstänkt för våldtäkt mot barn, men friades från det i Tingsrätten, rapporterar SVT.

Den 40-åriga mannen ska betala ut ett skadestånd på totalt 85 000 fördelat på de fyra barnen, och döms till åtta månaders fängelse. Bland annat ska läraren ha masserat en 14-årig flicka i hennes underliv, samt skickat sexuella meddelanden över nätet till barn. 

Läraren döms för sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn, för sexuell posering och sexuellt ofredande i två fall. 

Mannen ska, enligt åtalet, ha förgripit sig på fem barn som alla var yngre än 15 år gamla. Han döms nu i Västmanlands tingsrätt för sexbrott mot bara fyra av dem. 40-åringen ska ha begått brotten mellan 2012 ändra fram till 2017.

Men trots allt läraren har gjort och dömts för, så tycker inte tingsrätten att det finns tillräckligt med bevis att döma mannen för våldtäkt mot barn, som han stod åtalad för mot en av flickorna. Anledningen till friande ska vara bristen på teknisk bevisning. Han frias också för ett fall av sexuellt utnyttjande och ett fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

Mannen ska tidigare ha nekat till brott och krävt att bli frisläppt. 

Om du vet att ett barn har blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du vända dig till polisen eller socialtjänsten. 


En annan dom som har upprört var när två föräldrar greps efter att ha brutalt misshandlat sin åtta månader gamla dotter under minst två tillfällen. De dömdes till två och ett halvt år i fängelse. Läs mer om det här.

Eller i september 2016 när det kom en svårt skadad bebis in till sjukhuset i Kristianstad, men hennes liv gick inte att rädda. Hovrätten dömde pappan till fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel. Läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du straffet räcker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.