​Hundratals personer åtalas för rattsurfning
​Hundratals personer åtalas för rattsurfning - Foto: TT

Hundratals har redan åtalats för den nya lagen rattsurfning

I februari i år instiftades en ny lag om att de är förbjudet att använda mobilen bakom ratten. Sen den nya lagen infördes har hundratals personer åtalas för brottet.


Det är sedan den 1:a februari i år, som den nya lagen infördes, som över 700 personer har åtalas för rattsurfning, enligt LT. Den nya lagen innebär att du som sitter bakom ratten inte får prata i telefon, rattsurfa eller skicka sms utan handsfree. Så du får alltså inte hålla i telefonen när du kör bil, utan man vill att du fokuserar helt på att köra bil.

Totalt har 720 personer lagförts sedan den första februari för att ha använt sin mobiltelefon bakom ratten. I de många av fallen har de skyldiga fått strafföreläggande, men över 400 av fallen har åklagaren valt att väcka åtal. 

– Innan ett nytillkommet brott har prövats i domstol kan vi inte utfärda strafföreläggande eftersom vi inte vet till exempel vilken påföljd som ska utgå, säger åklagare Frida Molander till Nyhetsbyrån Siren.

Efter flera fall i tingsrätten har Åklagarmyndigheten utfärdat strafföreläggande i de flesta fallen. Men i regel utfärdas en böter på 1 500 kronor.

– De allra flesta erkänner. Det är alltid en polis som har stannat personen, och polisers vittnesmål väger ganska tungt i bevisningen, säger Molander till Nyhetsbyrån Siren.

Åklagaren menar på att lagen fortfarande är så pass ny att många av bilisterna kanske inte hunnit anpassa sitt beteende än. 

En sak du kan använda dig av för att möjliggöra ett säkrare användande av telefonen är att ha en mobilhållare i bilen. Stick förbi en liten teknikbutik och köp dig en. På så sätt han du ha telefonen nära dig när du kör och det möjliggör att du kan använda den utan att behöva ha den i handen. Du kan sätta mobilhållaren antingen på vindrutan, instrumentbrädan och vissa sätter du i fläkten.

Du kan också använda dig av mobilens handsfree-funktion för att svara i telefon. Men ska du använda hörlurar så använd dig av av in-ear-hörlurar, och ha bara en lur i örat. Lägg sedan bort telefonen, du får inte ha den i handen längre. Eller sätt fast den i din mobilhållare.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en undersökning som visade på var i vårt avlånga land de mest ouppmärksamma bilförarna bor, här kan du ta reda på hur folk kör där du bor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du hålla på med luren när du kör?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordea-chefen: Bedrägerivågen värst i Sverige

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.

JO granskar tredje Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare en rekrytering kopplad till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.