Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu närmar sig hösten – här var det minusgrader inatt

- 27/08/2018, 14:32

Snart är hösten här och i norra Sverige är det faktiskt redan höst. Inatt var det även minus tre grader på ett ställe i landet, kan du gissa vilket?

Sommaren börjar verkligen lida mot sitt slut och hösten närmar sig med stormsteg. Förra veckan varnade SMHI för det danska kaosregnet som skulle dra in över Sverige och under helgen regnade det på flera ställen. 

Men nu ser det faktiskt ut som att hösten är närmare än vi tror och längs delar av Norrlandsfjällen är det faktiskt höst nu – alltså enligt den meteorologiska definitionen. Vilket är när dygnsmedeltemeraturen är under tio grader men över nollgradigt fem dygn i rad. 

Under natten till måndagen uppmättes det faktiskt minusgrader vid flera stationer i norr. Jämtlandsfjällen hade det kallast, då det i Storlien/Storvallen var runt tre minusgrader, skriver Aftonbladet via TT. 

Eftersom Sverige är ett så avlångt land är det inte heller ovanligt att det blir minus i norr. 

Men det är fortfarande sommartemperaturer i Götaland och östra Svealand, även om det även där är ostadigt väder. Under dagen kommer västkusten att få regn, ett regnområde som sedan kommer dra vidare mot Svealand. I Jämtland och fjällen i Västerbotten också att drabbas av ett regnområde. Fram tills torsdag kommer det vara skurar här och var, skriver Aftonbladet via TT.

När brukar hösten komma?

I Stockholm brukar hösten komma runt den 29 september och nere i Malmö så brukar hösten komma runt den 12 oktober. Bor man högre upp i landet så är det tidigare, i Kiruna brukar hösten komma runt den 16 augusti och i Östersund 5 september. 

Sen är det dags för vintern, men det är ett bra tag kvar. Men för att det ska räknas som vinter (alltså enligt den meteorologiska definitionen) så ska dygnsmedeltemeraturen vara noll grader eller under, enligt SMHI.

Du kanske också vill läsa om 5 saker som händer med din kropp när det blir höst? Då kan du läsa mer om det här.

Eller så kanske du vill läsa om det verkligen blir en varm sommar om vintern är kall? Det kan du göra här.

Längtar du efter hösten?