Nu närmar sig hösten med stormsteg
I natt var det minusgrader i norra Sverige - Foto: Stephen Ellis/Unsplash/Jason Blackeye/Unsplash

Nu närmar sig hösten – här var det minusgrader inatt

Snart är hösten här och i norra Sverige är det faktiskt redan höst. Inatt var det även minus tre grader på ett ställe i landet, kan du gissa vilket?


Sommaren börjar verkligen lida mot sitt slut och hösten närmar sig med stormsteg. Förra veckan varnade SMHI för det danska kaosregnet som skulle dra in över Sverige och under helgen regnade det på flera ställen. 

Men nu ser det faktiskt ut som att hösten är närmare än vi tror och längs delar av Norrlandsfjällen är det faktiskt höst nu – alltså enligt den meteorologiska definitionen. Vilket är när dygnsmedeltemeraturen är under tio grader men över nollgradigt fem dygn i rad. 

Under natten till måndagen uppmättes det faktiskt minusgrader vid flera stationer i norr. Jämtlandsfjällen hade det kallast, då det i Storlien/Storvallen var runt tre minusgrader, skriver Aftonbladet via TT. 

Eftersom Sverige är ett så avlångt land är det inte heller ovanligt att det blir minus i norr. 

Men det är fortfarande sommartemperaturer i Götaland och östra Svealand, även om det även där är ostadigt väder. Under dagen kommer västkusten att få regn, ett regnområde som sedan kommer dra vidare mot Svealand. I Jämtland och fjällen i Västerbotten också att drabbas av ett regnområde. Fram tills torsdag kommer det vara skurar här och var, skriver Aftonbladet via TT.

När brukar hösten komma?

I Stockholm brukar hösten komma runt den 29 september och nere i Malmö så brukar hösten komma runt den 12 oktober. Bor man högre upp i landet så är det tidigare, i Kiruna brukar hösten komma runt den 16 augusti och i Östersund 5 september. 

Sen är det dags för vintern, men det är ett bra tag kvar. Men för att det ska räknas som vinter (alltså enligt den meteorologiska definitionen) så ska dygnsmedeltemeraturen vara noll grader eller under, enligt SMHI.

Du kanske också vill läsa om 5 saker som händer med din kropp när det blir höst? Då kan du läsa mer om det här.

Eller så kanske du vill läsa om det verkligen blir en varm sommar om vintern är kall? Det kan du göra här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du efter hösten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.