Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blir det verkligen en varm sommar om vintern varit kall?

- 26/03/2018, 12:48

Du har säkert hört att det blir en varm sommar om vintern varit extra kylig? Men kan det verkligen stämma? Nyheter24 har tagit reda på svaret och nej, det är kanske inte svaret du hade hoppats på.

Det är fortfarande kallt ute och våren känns riktigt långt borta. För även om helgen bjöd på en glimt av underbara vårkänslor så vaknade en del av oss upp till mer snö.

Men du kanske har hört att sommaren blir varm om vintern varit extra kylig? Men stämmer det verkligen?

Tyvärr så verkar det inte vara sant, även fast det låter underbart och bra. I SMHI:s rapport från 2009 så såg man inte något sådant samband i alla fall. 

I rapporten tog de upp att anledningen till varför en del kanske tror att det är så. Det beror nämligen på att det faktiskt varit så vid några enstaka fall, men tyvärr har man sett ett samband mellan en kall sommar och en kall vinter lika många gånger. 

Förra året pratade även Dagens Nyheter med SMHI:s meteorolog Eva Strandberg som är om just det. 

Blir det en varm och lång sommar om vintern är kall och lång?
Det verkar inte stämma att sommaren skulle bli varmare för att vintern är kall. Bildkälla: TT (Montage)

– Det finns inget minne i vädret, så det ena behöver inte innebära det andra, säger Strandberg till DN.

Strandberg menar att anledningen till varför vi kanske trott på det är för att vi vill hitta sambandet mellan en kall vinter och en lång varm sommar. 

– Ofta söker människor samband och vill att saker ska ha logiska förklaringar, så det skulle kunna vara där tanken kommer ifrån. Det finns lite prat om att vissa månader skulle kunna korrelera – och på kort sikt kan de göra det beroende på till exempel blockerande högtryck som ger sådana indikationer.

Så ja, kanske är det så att vi trott på det eftersom vi så gärna vill ha en varm och härlig sommar efter att ha haft en riktigt lång och kall vinter. Men nu vet du i alla fall svaret! 

Visste du att det är mer vanligt att tappa mer hår på sommaren och på hösten? Om inte så kan du läsa mer om det här

Vilken årstid passar dig bäst egentligen? Gör det här quizet och ta reda på det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Längtar du till sommaren?