Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning: Vredesutbrott i trafiken kan leda till stroke

- 04/09/2018, 14:02 -

En studie visar att människor som ofta får ilskeutbrott i trafiken löper större risk att drabbas av hjärtattack och stroke.

Föreställ dig detta: Du är ute och kör bil en helt vanlig dag. Bilen bakom dig har legat slickad mot din i fem minuter nu trots att det inte finns någon bil bakom den. Du har båda gasat på och saktat in i hopp om att något sorts ljus ska gå upp för föraren bakom – helt utan resultat.

Och då händer det. Idioten kör om dig utan att signalera när det bara är 150 meter kvar tills vägen blir enfilig igen. Du känner den skarpa, bubblande känslan som växer i magen – ilska. 

Och oavsett om du kört i 1 år eller 25, så har du med största sannolikhet känt samma ilska någon gång.

Men nästa gång du känner att ett trafikrelaterat raseriutbrott är på gång så borde du försöka ta ett djupt andetag och hitta ditt lugn. Det är nämligen så att människor som ofta blir arga i trafiken löper en större risk att drabbas av stroke och hjärtattack. 

Det visar en studie som utförts av forskare på Harvard University i USA. Enligt studien ser man ett samband mellan plötsliga raseriutbrott och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Enligt forskare handlar det om att psykisk stress ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket, vilket i sin tur kan orsaka uppbyggnaden av fett i blodkärlen. Fettet i blodådrorna, som också kallas för åderförkalkning, kan lossna och bilda en blodpropp i hjärnan eller hjärtat. 

Och just miljön, och de komponenter som finns i trafiken, bildar den "perfekta stormen" för en arg billist. 

Kan också drabba andra

Men det är inte bara i trafiken som vredesutbrott kan orsaka skada. Forskare på Harvard kom fram till att det räcker med att man ilsknar till två gånger varje dag, för att riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar ökar markant.

Så nästa gång du känner att du håller på att brinna av så kan det vara bra att ta ett djupt andetag och släppa ilskan – det kan faktiskt förlänga livet. 

Något som också kan orsaka stora skador är av- och på förhållanden. En ny studie visar att människor som befinner sig i en kärleksrelation där de ofta gör slut och blir tillsammans med sin partner löper större risk att drabbas av depression och ångest. Läs mer om studien här. 

Brukar du bli arg i trafiken?